Belgische Chiro Sellewie verbleef in Veldhoven

30 jul , 11:25 Nieuws
chiro 2024 09
Chiro Sellewie? Wie is dat nou, zult u denken… Lees snel even verder om daarover duidelijkheid te krijgen.
De Chiro is in ons land niet bekend, maar in België des te meer. De Chirojeugd Vlaanderen, in de volksmond kortweg Chiro genoemd, is een jeugdbeweging die vooral actief is in het Duits- en Nederlandstalig gedeelte van België. De jeugdbeweging komt voort uit de katholieke patronaten. Godsdienstige vorming speelde er een heel belangrijke rol. Ontstaan in 1934 is het gaandeweg uitgegroeid tot de grootste jeugdbeweging van Vlaanderen.

Toffe activiteiten

De Chiro Sellewie, afkomstig uit het dorpje Sint-Lodewijk uit de gemeente Deerlijk, was van 21 tot 31 juli op kamp in Veldhoven. Het kamp begint altijd op 21 juli, de Nationale feestdag van België. Een Chirokamp is 10 dagen lang spelen, knutselen, ravotten en veel toffe activiteiten doen zoals een bosspel. Flore Bulckaen, Niene Bulckaen en Steven Verhue vormen de hoofdleiding van Chiro Sellewie. “Het christelijke aspect is kleiner aan het worden, maar wij blijven deze traditie er wel inhouden”, zegt Steven. En dat betekent onder meer dat de Chiro vóór vertrek naar Veldhoven eerst een misviering had in de kerk. En tijdens het kamp is er voor en na het eten een kort gebed in de vorm van een liedje. Vroeger ging ook de pastoor mee op kamp. Flore: “Hij gaf tijdens het kamp aan alle afdelingen één keer een bezinningsmoment. We hadden een goede band met de pastoor, hij hoorde bij onze Chiro. Zo’n 8 jaar geleden werd hij overgeplaatst en sindsdien gaat er geen pastoor meer mee op kamp.”

Uniform

Met zo’n 220 leden behoort Chiro Sellewie tot de middelgrote Chiro’s in België. Officieel zijn er aparte  Chiro’s voor jongens en voor meisjes. Ze worden ingedeeld in afdelingen die gekoppeld zijn aan het leerjaar van school. De leeftijden liggen tussen 6 en 18 jaar. De afdelingen hebben namen als Sloebers, Speelclub, Rakwi’s, Tito’s, Keti’s en Aspi’s. Chiroleden dragen een uniform: de jongens een beige broek en de meisje een beige rok. Daarboven een rood T-shirt en als het koud is een blauwe trui.
De leden komen, geheel vrijblijvend, elke zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur bij elkaar. Niene: “Op zondag starten we de activiteit met de volledige groep met een gebed. De focus van de middag ligt op spellen en activiteiten zodat de jongeren een leuke middag hebben. De leden betalen daarvoor 30 euro per jaar.” Van dat geld betaalt Chiro Sellewie de activiteiten en het onderhoud van het gebouw dat ze van de gemeente gratis mogen gebruiken.

Klok één uur terug

Het jaarlijkse kamp vindt meestal in België plaats. Dit jaar trok Chiro Sellewie na 16 jaar weer eens de grens over. Flore: “Met Pasen hebben we de accommodatie van Scouting Sint Stanislaus Kostka aan de Knegselseweg bekeken om de mogelijkheden voor ons te verkennen.” En die bleek prima geschikt voor de 165 leden waarmee ze op 21 juli arriveerden. 170 kilometer van hier pakten ze de trein naar Turnhout. Van daar ging het per bus naar Veldhoven. De bagage ging in een grote vrachtwagen mee inclusief de fietsen van 2 afdelingen. Bij aankomst gingen alle klokken één uur terug. “We leven hier in onze eigen bubbel. We verzetten de klok speciaal voor de allerkleinsten zodat ze ook kunnen meegenieten van het avondspel in het donker”, legt Niene uit. 

Hippies

De afdelingen hebben tijdens het kamp aparte activiteiten voor de jongens en voor de meisjes. Zondag was de groepsdag, op deze speciale dag doen ze alles gezamenlijk. Dit jaar stond die in het democratisch gekozen thema Hippies. Terwijl op zondag 29 juli de kookploeg, bestaande uit een aantal ouders, honderden aardappels aan het schillen is, verzamelen de leden zich kort na 10.00 uur op de verzamelplaats achter de blokhut. Iedereen is kleurig gekleed in het thema. Hoofdleiding, afdelingsleiding en de jongeren starten met een dansje en een gebedje. Dan vertellen de afdelingen een voor een wat ze deze dag gaan doen. Even later leven de jongeren zich uit in het 3-vakkenspel. Vooral bij de oudere jeugd kan dat er stevig aan toe gaan. Tijdens het kamp gaat de jongste jeugd een dag van de kamplocatie af, en de jongeren vanaf 12 jaar 2 dagen. Flore:  “Een van de groepen is al liftend naar de Efteling gegaan. De entreekosten hebben ze de afgelopen periode zelf moeten verdienen met een zelfbedachte activiteit. Ook de overnachting moeten ze zelf regelen.”

Spic en span

Op 30 juli wordt alles weer opgeruimd en geniet iedereen in de avond nog van een kampvuur. Een dag later gaat alle bagage weer in de vrachtwagen en laten ze de accommodatie weer spic en span achter. De hoofdleiding kijkt dan voldaan terug op een goed verlopen kamp. Niene: “Het leuke ervan is de kinderen blij maken. En je maakt bij de Chiro vrienden voor het leven, er ontstaan zelfs huwelijken uit.” “Ook oud-leiding blijft een hechte groep die elkaar nog met regelmaat blijft zien”, besluit Steven.