Verslaafd aan de chaos

19 jun , 11:50 Zakelijk
marcspruit durftegroeien 0142
Advertorial ‘We hebben het druk en we krijgen het alleen maar drukker.’ ‘We laten ons leven door de waan van de dag.’ ‘Eigenlijk zouden we het beter moeten organiseren, zodat we de drukte beter aankunnen, maar daar hebben we geen tijd voor.’ Herken je deze geluiden?
Het woord ‘eigenlijk’ is sowieso al een signaal dat er dingen beter kunnen: ‘Eigenlijk zou ik even pauze moeten nemen zodat ik daarna weer scherp ben’, ‘eigenlijk zou ik gezonder willen eten zodat ik meer energie heb’.
We weten vaak wel wat er nodig is om de alledaagse druk(te) beter aan te kunnen.
Alleen we doen het niet. Waarom is dat?
Zoals je individueel verslaafd kunt raken aan de kick en de sensatie die stress op korte termijn geeft, zo kunnen ook organisaties als collectief verslaafd raken aan de kick van presteren op korte termijn, van deadline naar deadline rennen en het druk, druk, druk hebben. ‘Verslaafd aan de chaos’, noem ik dat.
Je kunt het met elkaar soms zo druk hebben met druk doen dat je niet meer ziet wat je kunt doen om je werk beter te organiseren. Het voelt dan ook helemaal niet lekker om af te remmen, uit te zoomen en te kijken wat je eraan kunt doen. Waar zou je de tijd vandaan moeten halen? Als je dan klaar bent met nadenken over het werk, ligt er nog een heleboel werk te wachten.
Maar wat nu als je door verbeteringen het werk 10 tot 20% sneller kan doen. Dan verdien je de tijd die het kost om even uit te zoomen vanzelf weer terug en dat voordeel blijft daarna ook nog lekker doorlopen.
Hoe doorbreek je dat dan, die verslaving aan de chaos?
Voor de beste prestatie gaat het net als bij een topsporter om een goed arbeid-rust-verhouding. Wanneer je voldoende rust tussen de inspanningen door, wordt de uiteindelijke prestatie beter. In de rusttijd analyseert een sporter vaak wel samen met de coach de voortgang en resultaten.
Het is dus niet per se zo dat je in die rust helemaal niets moet doen. Dit zijn een paar vragen die je jezelf en elkaar kunt stellen als je even de tijd neemt om uit te zoomen:
  • Moet dit echt nu? Moet dit überhaupt echt gebeuren?
  • Zou dit ‘eigenlijk’ beter, sneller of handiger kunnen?
  • Kan ik dat nu direct veranderen of plan ik hier tijd voor?
Veel succes en plezier met afkicken van de chaos en geniet van de rust en de resultaten die dit oplevert!
Marc Spruit – MenS | Durf te groeien ?
Leiderschaps- en Teamontwikkeling