112

Naast lood ook bliksemafleiders gestolen van kerken

Foto: Veldhoven.nieuws

In de eerste maanden van dit jaar is bij 4 kerken lood gestolen. Inmiddels blijkt dat ook van 3 kerken de bliksemafleiders zijn weggehaald.

Begin maart werd de looddiefstal van de Sint Jan de Doperkerk ontdekt door leden van de schoffelploeg. De ravage was groot in de twee sacristieën en op het priesterkoor van het gebedshuis aan de Oude Kerkstraat in Oerle. Het water kwam via de muren naar beneden, de vloerbedekking in de werksacristie was zompig, het priesterkoor stond deels blank, deuren klemden en laden schoven niet meer. De onverlaten moeten gebruik hebben gemaakt van ladders om over het hekwerk te raken en bij het lood te komen dat zich op zo’n vijf meter hoogte bevindt. Het betreft afdeklood dat onder de leien ligt.

Lekkage in kerk

Eerder was er ook lood gestolen vanaf de Christus Koningkerk aan de Kapelstraat-Zuid. ‘’In beide gevallen betrof het lood dat al langer op de kerk ligt en in beide gevallen is de diefstal ontdekt omdat het lekte in de kerk. Bij inspectie van het dak bleek dat er lood verdwenen is. Bij beide kerken is er meteen een noodoplossing gemaakt om verdere lekkage te voorkomen in afwachting van het definitieve herstel. Vanzelfsprekend hebben we aangifte gedaan. Bij elke diefstal of vernieling doen we aangifte. Het schadebedrag is onbekend maar zal zeker in de duizenden euro’s lopen”, laat een lid van het parochiebestuur desgevraagd weten. Later bleek ook nog van 2 andere kerken lood gestolen.

Bliksemafleiders

In de St. Jan de Doperkerk is het herstel al flink gevorderd. Eind juni hoopt men de kerk weer voor de eredienst te kunnen gebruiken. Een nieuwe tegenslag voor de parochie is de diefstal van bliksemafleiders bij 3 kerken. Mochten er mensen zijn die iets opgemerkt hebben, meld dit dan bij de parochie.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen