112

Wie heeft zijn beveiligingscamera al aangemeld bij het politiesysteem Camera in Beeld?

Foto: Veldhoven.nieuws

Veel ondernemers gebruiken camera’s voor het houden van toezicht en het beveiligen van hun panden en goederen. Ook steeds meer particulieren beveiligen hun eigendommen met camera’s.

Om misdaden op te lossen, gebruikt de politie vaak beelden van beveiligingscamera’s. Met de databank ‘Camera in Beeld’ heeft de politie snel een beeld van waar camera’s hangen in de buurt van een misdaad. Mogelijk staan daar beelden van de daders op. U helpt uw wijk veiliger te maken door uw camera aan te melden bij ‘Camera in Beeld’. Daders kunnen daardoor sneller worden opgepakt.

Wat is ‘Camera in Beeld’?

Met dit politiesysteem heeft de politie een overzicht van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken. Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd in uw wijk, kijkt de politie in het systeem waar er camera’s hangen waar mogelijk iets op te zien is. Vervolgens neemt de politie  contact op met de eigenaar van die camera’s. De politie kijkt dus niet live mee met de beelden.

Waarom is ‘Camera in Beeld’ belangrijk?

Wanneer er bijvoorbeeld een overval, straatroof of een inbraak is geweest, kan de politie heel snel op de kaart zien of er camera’s aanwezig zijn. Mogelijk hebben die beelden van het incident  opgenomen. Als dat zo is, neemt de politie contact op met de eigenaar van de betreffende camera. Met Camera in Beeld kan de politie dus sneller meer incidenten oplossen. Doet u mee met Camera in Beeld? Dan helpt u dus om uw buurt veiliger te maken.

Mag ik rond mijn eigen bedrijf / woning een camera plaatsen die opnamen maakt?

Het is niet verboden een camera voor de beveiliging van uw eigendom in te zetten. Wel zijn hier wat regels aan verbonden. Bijvoorbeeld:

  • Wanneer de camera beelden opneemt, moeten bedrijven/particulieren kenbaar maken dat er camera’s hangen. Bijvoorbeeld door een sticker of bordje bij de toegangsdeur.
  • Daarnaast mogen de opgeslagen beelden doorgaans maximaal 28 dagen bewaard worden en mogen voor derden niet bereikbaar zijn.
  • U mag alleen opnamen maken met als doel persoonlijke eigendommen te beschermen en niet om de privacy van mensen, dieren of goederen te schenden. Maar als u bijvoorbeeld uw carport in beeld heeft en daarbij is het onvermijdelijk een deel van de stoep in beeld te hebben, is dit wel toegestaan. Enige overlap is namelijk soms onvermijdelijk.

Ik heb alleen camera’s die niet opnemen (dummy’s). Wil de politie dat ook weten?

Ja, ook deze cameragegevens wil de politie weten en registreren. Bij een incident en bij het zien van de camera weet de politie dan dat er geen beelden beschikbaar zijn.

Ik wil meedoen met Camera in Beeld, wat moet ik doen?

Vul hiervoor het online formulier in. Dit vindt u hier. Mochten er in de toekomst wijzigingen zijn, dan kunt u dat via hetzelfde formulier aangeven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen