112

Hoor je meer sirenes dan normaal? Dat kan omdat brandweerwagenchauffeurs oefenen.

Foto: veldhoven.nieuws

Brandweer Brabant-Zuidoost, waaronder ook Veldhoven valt,  is gestart met rijtrainingen voor alle brandweerchauffeurs in de regio Zuidoost-Brabant. Daarbij rijden ze met zwaailicht en sirene op de openbare weg.

Deze trainingen vinden op werkdagen en zaterdagen plaats tot 31 maart 2021.

Waarom doet de brandweer dit?

De reden dat op de openbare weg met zwaailicht en sirene getraind wordt, is dat juist de interactie met andere verkeersdeelnemers het rijden met zwaailicht en sirene zo moeilijk maakt. Dit moet dus getraind worden. Daarom heeft de minister sinds 2016 toestemming verleend om dit op de openbare weg te doen. Dit geldt overigens niet alleen voor de brandweer, maar voor alle hulpdiensten.

Wat doet de brandweer om de impact te beperken?

Om de risico’s zoveel mogelijk te beperken, gelden de volgende regels.

  • De rijinstructies mogen alleen gegeven worden door speciaal gecertificeerde rijscholen. Verder worden de routes zorgvuldig gekozen.
  • Er wordt zo kort mogelijk met zwaailicht en sirene gereden, net genoeg om vakbekwaam te blijven.
  • Vooraf worden deze routes met de meldkamer afgestemd.
  • De rijinstructies worden gegeven vanuit het Regionaal Opleidingscentrum in Waalre. De routes zijn echter verdeeld over de gemeenten die vanuit het opleidingscentrum te bereiken zijn. Zo hopen we de overlast zoveel mogelijk te spreiden.

Contact

Mochten u toch overlast ervaren of als u hier gewoon een vraag over heeft, dan kunt u hierover contact opnemen met Saskia Terwindt via [email protected] of via 040-2203203.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen