112

Fietsendieven weer actief in Veldhoven

Foto: Politie Veldhoven-Waalre

Op 15 juni 2021 zijn er gedurende de dag in het City Centrum van Veldhoven meerdere elektrische fietsen weggenomen. Dat gebeurde rond 12:30 uur bij supermarkt Jumbo aan de Pleintjes in Veldhoven.

Op bijgaande screenshots zijn twee verdachten te zien met een net en verzorgd uiterlijk. De eigenaresse van de fiets heeft de twee fietsendieven op heterdaad betrapt. Zij betrapte de twee mannen op het moment dat ze haar fiets probeerden open te breken. Zij zag dat haar fietsslot en fietsketting waren beschadigd. De twee mannen voerden een toneelstukje op bij het fietsenrek alsof ze met elkaar aan het praten waren en al kletsend hun fiets aan het pakken waren.

De politie is op zoek naar de identiteit van één of beide mannen op de foto’s.

Herken je de mannen, heb je ze zien vertrekken met een voertuig? Of kun je de politie op een andere manier helpen? Laat het weten via 0900-8844 of stuur een privé-berichtje. Liever anoniem? Dat kan via 0800-7000 of via de website. Vermeld het volgende zaaknummer PL2100-2021130162.

Meer fietsen dan inwoners

De fiets is onlosmakelijk verbonden met Nederland. Ons land telt zelfs meer fietsen dan inwoners. Geen wonder dat ze ook vaak worden gestolen! In 2020 zijn bijna 1,1 miljoen nieuwe fietsen verkocht. Jaarlijks worden er meer dan een half miljoen fietsen gestolen. Het is helaas een dagelijks voorkomende misdaad. Dat betekent volgens onderzoeksbureau Bureau Beke een schadepost van 600 miljoen euro.

Het is niet verbazingwekkend dat in wereldstad Amsterdam de meeste fietsen worden gestolen.  Rotterdam volgt op de tweede plaats, en Den Haag is goede derde. Die derde plek werd bezet door Maastricht, waar de veiligheid is toegenomen. Maar ook in Veldhoven gebeurt het dus regelmatig.

Wat zijn de fietsdiefstal-hotspots?

De treinstations staan erom bekend:  het is dé plek om je fiets kwijt te raken. Dieven hebben even een ‘taxi’ nodig om thuis te komen en lenen daarvoor jouw fiets. Of ze verkopen hem voor een habbekrats door. Maar het winkelgebied de meest risicovolle hotspot. Veel mensen zetten hun fiets niet op slot als ze vlug even een brood gaan kopen. Of ze gebruiken alleen het slot op de fiets en laten de kabel om de lantaarnpaal maar zitten.  Een bewaakte fietsenstalling is er helaas niet meer in Veldhoven. Ook het parkeren van je fiets rond het huis verdient aandacht. Je fiets in de voortuin? Toch maar beter niet doen!

Even een biertje in de kroeg of een hapje in een restaurant – voor zover toegestaan – kan ook voor een kater zorgen. Overigens laat een deel van de fietsers het kostbare rijwiel thuis uit angst dat hij weggehaald wordt.

Welke merken zijn populair?

‘Ga zelf fietsen’, klonk ooit een reclameslogan. Het dievengilde neemt deze aanbeveling wel erg letterlijk, want Gazelle is met voorsprong het meest favoriete merk. Ook de trendy Cortina en het aloude Batavus zijn heel populair.

De buit wordt groter

De gemiddelde waarde van de gestolen fietsen stijgt gestaag. Dat is logisch, want we zien steeds meer en duurdere e-bikes in het straatbeeld. De e-bike is het meest gewild. Er zijn in 2020 meer elektrische fietsen gestolen dan in 2019.  Het is vandaag de dag zelfs zo dat de e-bike het meest wordt gestolen, gevolgd door de ‘gewone’ stadsfiets.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen