Corona voettocht: Van Muggenhol naar Citycentrum (column Thieu Vlemmix)

Mac van de Gevel
Mac van de Gevel
Foto: Thieu Vlemmix

Tijdens zijn wekelijkse wandeling heeft onze columnist Thieu Vlemmix weer bijzondere ontmoetingen, te beginnen op ‘ut Muggenhool’.

Toen mijn loopmaat Peer van de Nieuwenhof en ik drie maanden terug besloten om wekelijks een wandeling door Veldhoven te maken, noemden we dat onze ‘Corona voettocht’. Het klinkt misschien als een soort bedevaart, maar dat is het niet. We willen beweging en gewoonweg Veldhoven zien. Deze keer staan onze stevige stappers op het Muggenhol gericht. Ons vadder zee vruuger altèd: ‘ut Muggenhool’.

Soms lijkt mijn column wel op een beschrijving van bijzondere ontmoetingen. Eerder troffen we het al met de oud voetbalgrootheden Thomas v.d. Berg en Heintje Bullens. Dit keer – en opnieuw bij verrassing – kunnen we ze weer eens niet over het hoofd zien: enkele bijzondere Veldhovenaren. Al na amper honderd meter is er in de verte de herkenning, het onmiskenbare silhouet van Mack van de Gevel. Nog maar kort geleden trad hij terug. Maar veertien jaar lang leidde hij als Opperdeken op voorbeeldige wijze het Onze Lieve Vrouwe Gilde. Een verbinder, altijd op zoek naar oplossingen, waardoor het OLVG tot grotere bloei kwam. Verder is Mack dagelijks actief in het succesvolle eigen bedrijf Intern Bouwtransport van de Gevel, samen met zijn broer en tevens directeur John. Tijd voor een kort praatje met ons maakt hij graag. Maar zodra van beide kanten een aantal wetenswaardigheden zijn uitgewisseld, zeggen we alweer ‘aju’. We moeten door. Er ligt nog een kleine 14 kilometer voor ons.

Mac van de GevelGilde OLVZ

 

..Mack als Opperdeken van het gilde…en O.L.V. Gilde in vol ornaat door Zeelst….

Ergens voelen we dat dit opnieuw zo’n dag is. En ja hoor, een paar honderd meter verderop ‘t ‘Hool’ in, zien we nog zo’n kanjer. Bezig met datgene waar hij altijd mee bezig is, werken namelijk. Met de heftruck steekt hij net voor onze neus de weg over: Wil van Rooij, van het prachtige bedrijf Gebroeders van Rooij Sierbestrating. Vroeger maakten ze samen met vader de siertegels op ambachtelijke wijze: met de hand dus. Broer Jan overleed helaas veel te jong.  Het beeld dat van de familie bestaat, is er een van tomeloze werklust. En moeder had de reputatie van een bijzonder bekwame naaister te zijn. Ook hier wat bijpraten. Met als onvermijdelijk eerste onderwerp, de impact van corona. Op van Rooij’s bedrijf heeft dat gelukkig niet echt een nadelige invloed (gehad). Wil legt uit dat ze op volle toeren draaien. “Mensen zijn in deze tijd juist bezig met het opknappen van de huiselijke omgeving”, zo legt hij het verband met zijn business.

sierbestrating

Gebrs. Van Rooij Sierbestrating ….

Ik heb in eerdere columns al eens aangegeven niet na te laten om in deze coronatijd de Veldhovense midden- en kleinbedrijven een hart onder de riem te steken, als dat zo uitkomt. Nu gebeurt dat spontaan, maar daarom niet minder toepasselijk. Na deze toevalsontmoetingen met twee ondernemers, die dankzij hun werklust en koopmansgeest mooie bedrijven hebben opgericht en deze succesvol exploiteren, vervolgen we via een stukje Strijpsebaan. Dan zet langzaam de regen in. Een paar druppels verder lopen we wederom tegen iemand aan die behoorlijk aan de weg timmert.

Fenomeen

Oscar Vergeer laat de hond uit. Het lijkt een kleine overgang naar straks, als de jonge honden van de ‘Onder 23’ selectie van UNA op hem wachten. Dat wordt immers zijn taak, komend seizoen: het als trainer/coach begeleiden van de nieuwe tak aan het voetbalfront van UNA. Dat zit zo. Het vaandelteam speelt zoals bekend op hoog landelijk amateurniveau. En ook al kan datzelfde gezegd worden van het hoogste juniorenteam, dan nog is hun overgang naar de senioren al jarenlang problematisch gebleken. Ook de grootste talenten hebben moeite om die sprong te maken en soms zijn de begerige blikken van regionale, lager spelende, amateurclubs te verleidelijk. Nu is er dus deze nieuwe kweekvijver. UNA O23 start in een aantrekkelijke competitie: de hoogste landelijke categorie Divisie 1.

Vergeer

Oscar Vergeer, nieuw karwei UNA: team Onder 23…

Een mooie uitdaging wacht voor Oscar Vergeer, samen met co-trainer Marc Senders. Zoals onlangs al in een interview op de site van AmateurvoetbalEindhoven viel te lezen, staan ze te popelen. Snel zullen de trainingen worden hervat en krijgt de loopbaan van beide trainers een nieuwe impuls. We stellen vast, dat dit de derde ontmoeting van de dag is en tegelijk de derde ondernemer. Vergeer is immers eigenaar van Vergeer Hypotheken en Verzekeringen… Het druppelt nu wat harder. Een beetje natjes en versneld hervatten we onze tocht.

City Centrum

We lopen aan het einde van onze route dwars door het Citycentrum. Even, heel even maar, komt de gedachte op, dat we ons de nattigheid hadden kunnen besparen en ‘voor de voet’ een praatje hadden kunnen maken met enkele ondernemers ter plekke. Dan hadden we het nagenoeg droog gehouden en ook de andere inspanningen kunnen vermijden. Ik zei het al, heel even maar. Een nanoseconde, vermoed ik. De toevalsontmoetingen ‘in het veld‘ hebben te zeer hun eigen charme en we zijn bovendien  – los van de coronabeperkingen – zo’n tweeënhalf uur prima in beweging geweest. Nog een plus: tegen de frisse Veldhovense buitenlucht kan weinig op…

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen