Veldhovense derby SIMAC 2 – ASML 0 (column Thieu Vlemmix)

Foto: Jerry Immers Fotografie

Columnist en sportliefhebber Thieu Vlemmix heft een lofzang aan over ASML, een van de parels van Veldhoven. Met een oproep aan het bedrijf wil hij de parel extra laten glanzen.

Wat een nieuwe gebouwen! Kolossaal. Als we door ‘het nieuwe zuiden’ van Veldhoven lopen, kent mijn verbazing geen grenzen. Deze voettocht voert door de omgeving van de ASML vestiging. Eerst langs de imposante contouren van de aanbouw. Vier grote gebouwen voor de campus van ASML, inclusief gigantische garage.

ASML

Stukje ASML nieuwbouw met grote hijskranen…

We gaan in eerste instantie richting ’t Witven. Maar hier word je toch eerst even stil van. Als je enige tijd deze buurt niet hebt bezocht, dan is dit letterlijk een overval. Vanwege de bedrijvigheid rondom de imposante nieuwbouw, inclusief verkeersregelaars en de hooggeheven hefkranen in top. Enorm van nieuwbouw en enorm indrukwekkend met de reusachtige hijskranen die ver de Veldhovense hemel in steken.

Wekenlang is het groot nieuws: ASML boekt ondanks corona fantastische winst- en groeicijfers. Proficiat, aan CEO Peter Wennink en de zijnen. Even indrukwekkend als de cijfers van deze leverancier van machines voor de zogenaamde halfgeleiding industrie, zijn dus de gebouwen die je ziet oprijzen aan de zuidkant van Veldhoven. Zowat tegen de A67 aan. ASML, nog steviger dan tot nu toe het geval was, met beide voeten in de Veldhovense grond verankerd. Hoezee.

Haaks

Er is echter een maar… Eigenlijk staat dit alles namelijk een beetje haaks op een ander aspect van de samenleving: ‘het plaatselijke sportleven’. We weten dat ASML (Brainport) steun geeft aan PSV. En natuurlijk ook, dat het financieel supporter is van de marathon van Eindhoven. Hulde en terecht, zo vind ik als oud marathonloper. Maar toch… ik moet het, als rechtgeaarde Veldhovenaar en sportliefhebber pur sang, hier even kwijt.

Omloop der Kempen

..aankomst Simac Omloop der Kempen in de Kromstraat….(foto @Léon van Bon)

In Veldhoven zelf kan ASML, op het gebied van die (sport)betrokkenheid met en in de plaatselijke gemeenschap, een lichtend voorbeeld nemen aan een ander, eveneens geweldig mooi en groot bedrijf: SIMAC. Ook deze international met 1.100 werknemers staat met beide sportieve benen diep in het Veldhovense zand en heeft daarnaast vestingen in België, Luxemburg, Frankrijk, Engeland en Tsjechië. Ze doet in Information technology en Smart technology en participeert ook nog in kansrijke nieuwe, technologiegerichte, bedrijven. Eveneens dus zowel nationale als internationale allure. Zeer gewaardeerd ook qua sportieve ondersteuning. Wat dacht u van de parel van het amateurwielrennen: de Simac Omloop der Kempen. Deze klassieker staat al sinds 1948 op de wielerkalender. Het is ‘t enige jaarlijks terugkerende  topsportevenement (ook komende 3 jaar nog op TV Eurosport te zien) in Veldhoven. De winnaars kwamen, behalve uit ons land zelf, uit o.a. België, Rusland, Italië, Australië en Duitsland. John van den Akker, ons eigen Veldhovens fenomeen en al bijna 20 jaar koersdirecteur van de Omloop, stuntte als 19-jarige amateurwielrenner in 1986 aan de finish in de Mullerlaan, door de nationale selectie in het pak te doen. Ik was getuige van die imponerende winst, die onder meer tot een profcontract leidde. Maar beleefde tevens de finish van latere wereldtoppers als Daan de Groot (1954, mijn eerste), Jo de Roo (als ik me goed herinner op de Zwembadweg), Arie den Hartog en Fedor den Hertog. En van recentere datum, grootheden als Niki Terpstra en Lars Boom. Geweldige coureurs in een geweldige ambiance. Veldhoven op zijn best. Uitstraling op zijn best. Eén aspect van het in de aanhef vermelde bouwgeweld van ASML treft nu uitgerekend de organisatie van deze fameuze Omloop. De mooie Witvenseweg wordt door de garagebouw lelijk verminkt, en tegelijk – zo is mij bekend – het plaatselijke ‘rondje Veldhoven’ dat in het vaste parcours is opgenomen. De organisatie ondervindt er veel last van en treft noodzakelijkerwijs zelfs op de dag van de wedstrijd zelf nog extra veiligheidsmaatregelen om dit op te lossen. De paradox: de organisatie van de Omloop was in gedachten nota bene al bezig met het via Eurosport maken van mooie luchtbeelden van onder meer het ASML complex!

Ook UNA, dat al een reeks van jaren de eer van Veldhoven landelijk hoog houdt in de hoogste regionen van het amateurvoetbal (en in het verleden wel eens (vergeefs) bij ASML aanklopte), heeft in SIMAC een betrouwbare en sterke sponsor. Als er al een winnaar in deze ‘derby’ der grootmachten wordt aangewezen, dan is dat dus duidelijk SIMAC.

‘Een goeie sponsor erbij’

Maar, het is nog niet te laat. ASML is nog altijd welkom voor sponsoring in het Veldhovense. Een goeie sponsor erbij zou heel mooi zijn. Kom op ASML, wat goodwill in de strijd gooien voor het veroorzaakte serieuze ongemak van de Witvenseweg, zou de bedrijfsgigant sieren en de Omloop verder helpen.

Met deze overdenking trekken we verder zuidwaarts. Ingehaald door de realiteit van de dag. We buigen na de Runstraat naar rechts om het zwembad heen, de toepasselijke Witvenseweg in. Gezien het aanhoudende warme en zonnige weer wekt het weinig verbazing dat ‘t deze middag goed vol is. Ook hier liggen zowel letterlijk als figuurlijk voor mij nogal wat herinneringen aan vroeger, maar die zal ik u besparen. Intussen ademen we meer en meer de echte natuur van Veldhoven. Ook deze zaterdag trekt Veldhoven er veel op de fiets op uit, zwaaien dus. Rechts doemt als we een kwart gedraaid zijn, het gedoetje van Muyderman op. Een juweel van een tuincentrum, omlijst met een mooi meertje. We zijn er bijna…

Dan schiet me nog even een thuisvraag te binnen: waarom kan de grap van Johan Derksen niet en die van Paul de Leeuw in Ranking The Stars, waarin hij de gitzwarte Steven Brunswijk op een onbewoond eiland kokosnoten laat plukken, wel?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen