Nog jeugdig en toch bij de senioren willen horen? (column Thieu Vlemmix)

KBO vrijwilligersdag
KBO vrijwilligersdag
Foto: Thieu Vlemmix

Zou jij het doen? Als je van jezelf vindt dat je er nog veel te jeugdig voor bent. Dat je nog met beide benen midden in het leven van alle dag staat. Zou je het dan toch doen?

Je denkt nog heel wat mans te zijn en je vindt je draai nog in andersoortig verenigingsleven. Ook in de kroeg sta jij je mannetje. Je kunt – met een pilsje in de hand – nog volop meezingen met de muziek die gedraaid wordt in de plaatselijke cafés. Blijft alert en goed op de hoogte van het wel en wee binnen je sportclub. Je kunt nog allerlei verzoeken om artikelen te schrijven zonder veel dralen of moeite uitvoeren. En terwijl je de gehoorsachteruitgang vooralsnog niet als een al te grote handicap ervaart? Zou je het desondanks toch doen, lid worden van een Belangenvereniging voor Senioren, zoals bijvoorbeeld de KBO Zeelst?

Je vindt ook vlot je weg in de social media en gaat zonder problemen een aantal keren per dag te voet de eigen trappengalerij op en af (minstens 2x 122=244 treden, en dan tel ik de tussendoortjes zoals de krant ophalen e.d. niet eens mee). Ik verschiet er zelf van als ik het nu op papier zie staan. Het zijn gedachten en overwegingen die me zoal bezighouden sinds ik de vraag krijg voorgeschoteld of ik iets wil schrijven voor het 2-maandelijkse ‘clubblad’ De Rustverstoorder. En meteen daar achteraan, of wellicht het lidmaatschap iets voor me is. Tijdens het bezoek van voorzitter Mieke van Lisdonk – één van de drijvende krachten, maar zeker niet de enige, zie verderop – vraag ik me meer en meer af of ik me nog langer achter m’n zelfgekozen en vermeende jeugdigheid kan verschuilen. En al zeker niet nadat ik heb begrepen dat de minimumleeftijd 50 jaar bedraagt.

Imago

Het wordt me al rap duidelijk, dat er een stuk meer in de vereniging van Zeelster Senioren omgaat, dan soms wordt verondersteld. Nou ja, vooruit: dan ik veronderstel(de). En dat het imago van een ‘oude van dagen’ club, waarvan de leden zich bezighouden met hooguit wat kaartspelen of bingoën, wel een heel vals beeld geeft van de werkelijkheid.

Een actief en volwassen bestuur heeft de volgende doelstelling: ‘De vereniging organiseert activiteiten, gericht op ontmoeting, biedt ondersteuning aan senioren in Zeelst en komt op voor hun collectieve belangen’; een brede opdracht van waaruit men commissies aanstuurt als ‘Communicatie’, ‘Educatie&Cultuur’, ‘Leden en contact’ en ‘Reiscommissie’.

De niet minder dan 500 (!!) leden storten zich op tal van bezigheden. Geen club van stilzitters dus, dat KBO!

Wat denkt u van: fietsen, tekenen, midgetgolf, schilderen, wandelen, jeu de boules en handwerken. Er zijn soosmiddagen, er kan gebiljart worden, bingo, handwerken, bloemschikken, etc. Oudjes? Zet dat begrip maar uit je hoofd. Vanaf 50 jaar kun je er al lid van worden.

Broodje kroket eten

 

De inleiding is misschien wat langdradig (leeftijd?), maar wat ik u dus eigenlijk wilde zeggen: ik heb me zojuist aangemeld als lid. Mijn voornemen was eerst om dat pas te doen als ik echt oud begin te worden, zo in de tachtig of zo…

O ja, bijna vergeten. De geraniums op mijn terras zijn duidelijk corona proof. Ze staan zelfs in deze donkere dagen richting eind van het jaar, opnieuw in volle bloei.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen