Sinterklaas lelijk in penarie zonder Krabbedoeli en Sjaksjoer (column Thieu Vlemmix)

Foto: Aline Dassel via Pixabay

De enquêtes van de NOS hebben het uitgewezen: bijna de helft van de Nederlandse bevolking vindt dat Zwarte Piet niet meer in het straatbeeld van deze tijd past. Ruim de helft vindt nog van wel, maar dat gaat in de berichten – als een kennelijk onbelangrijk detail – ten onder.

Toch is het wel duidelijk dat de aanhang van het traditionele Sinterklaasfeest, of toch tenminste de groep die zich tegen verandering verzet, onder druk van media en actiegroepen tanende is. Gijs Rademaker houdt dat namens de NOS allemaal bij en Gijs is betrouwbaar.

Veel mensen zijn het geschreeuw en het geruzie eromheen onderhand kitsbeu. Hoe verschrikkelijk jammer voor dit volkse kinderfeest. Het zal nooit meer de kleur, de spanning en mystiek hebben die we in onze kinderjaren allemaal hebben ervaren. Namen als Krabbedoelie  en Sjaksjoer, die vergeet je toch nooit meer… In het rond springende zwarte mannen, met pepernoten strooiend ‘in elke hoek’. Grote kleurrijke baretten op het hoofd. En juten zakken hangend over de schouder. Klaar om, voor het geval er hele erge stouteriken in de buurt zijn, deze daarin te stoppen (wat nooit gebeurde) en op de stoomboot mee terug naar Spanje te nemen.

stoomboot

Meer dan een eeuw geleden..de Sint vaart het koude en kale Holland binnen, klaar voor een warme ontvangst…

Of Sinterklaas zelf nou zo gelukkig is met de huidige ontwikkelingen? Ik weet niet hoe het u vergaat, maar mijn beeld is, dat ook de uitstraling van die vriendelijke oude heer met statige mijter, danig inzakt. Natuurlijk doet hij zijn uiterste best om de kinderen te gerieven. Maar toch zie je het hem aan, Klaas is de oude niet meer. Hij mist natuurlijk zijn donkere maten. Ze snapten elkaar. Bij het geklauter over glibberige daken moet je ook van elkaar op aan kunnen. Maar van zwarte, dan naar grijze, dan weer gevlekte, roetgeveegde en straks blanke Zwarte Pieten? Wen daar maar eens aan. Nee, een aloude heilige als Sinterklaas moet je daar niet meer mee opzadelen. En zwarte mensen die geen Zwarte Pieten meer willen, dat valt sowieso niet te rijmen en is ook voor Hem niet te volgen. Geen mens die er kennelijk bij stilstaat wat men de man aandoet.

Magie aangetast

Natuurlijk wil men het feest als zodanig ten behoeve van de kinderen intact houden. Dat is goed. Maar het ongedwongen plezier, de echte magie ook van de traditie, is toch aangetast. En tradities, ze zijn er al zo weinig. Gaan we ook deze, langzaam maar zeker en door een soort achterdeur, laten verdwijnen?

Het zal in ieder geval nooit meer worden wat het bijna twee eeuwen lang is geweest en waar we generaties lang zulke fantastische herinneringen aan hebben.

Komisch duo

Onlangs werd op facebook, onder de noemer van ‘Zeelst zoals het was’, een mooie Zwarte Pieten foto van Janus Harks geplaatst. Het aantal reacties daarop was enorm in aantal, en enthousiast/positief qua waardering. Een feest van herkenning. In de vijftig- en zestiger jaren vormde Janus samen met zijn kompaan Siraar de Wit een magisch duo.

gezelschap

Na een zaal optreden, vooraan 2e van links Siraar de Wit en helemaal rechts Janus Harks

Ze wonnen de hoofdprijs bij tal van concoursen voor voordrachtskunstenaars. Hun bekendheid was groot en reikte ver. Volle zalen gierden het uit van het lachen. Daarnaast trokken ze, als ruimhartige Sinterklaas (Siraar) en Janus als vrolijke Zwarte Piet, het Sinterklaasfeest door veel Kempische dorpen, waaronder bijvoorbeeld Vessem, Hapert, Steensel, etc. Als waardering voor hun totale oeuvre, is op initiatief van de Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis, in 2014 in de voortuin van verzorgingshuis Sele een mooi kunstwerk (maker Wil Dams) geplaatst van deze komieken pur sang.

Regie kwijt

Maar op facebook ging het onlangs goed fout. De foto van Zwarte Piet Janus werd, ondanks de enorme bijval, zonder pardon van het scherm gehaald. We zijn de regie echt kwijt. Waar blijft de tijd…

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen