Dubbele agenda: corona spanningen en amusement (column Thieu Vlemmix)

Foto: Veldhoven Nieuws

Het zal de menigte niet zijn ontgaan dat het steeds spannender wordt met corona. Niet alleen rondom afspraken over de vaccinatie straks, maar ook vanwege het weer oplopen van het aantal besmettingen en daarnaast de nadrukkelijke onvrede bij diverse partijen in de samenleving, met name de horeca. Verderop meer daarover.

Eerst even de zinnen verzetten. Tijd voor wat amusement. Er valt namelijk ’s avonds best wat te genieten, soms ook op Duitse TV zenders. Gezien de vredige missie van het inzamelprogramma ‘Brot für die Welt’ op de Duitse televisie, aarzelde ik even, maar heb toch besloten om het voorval te beschrijven. Het nummer waarmee het programma wordt afgesloten, blijkt achteraf niet het beoogde hoogtepunt van een perfecte avond vol goeie bedoelingen en grote artiesten, integendeel. Voor de finale wordt Marianne Rosenberg, de Willeke Alberti van onze Oosterburen, nog maar eens van stal gehaald. Ze zingt het slotnummer samen met ene Rolando Villazon. En dat had ze beter niet kunnen doen. Het wordt een ‘tiefpunkt’. De Mexicaanse wereldtenor blaast de intussen 75-jarige Duitse schlagerzangeres namelijk kompleet van de planken.

Frisse benen

Daar gaan we dus maar niet verder op door. PSV dan? Ja en met goeie reden.  De misschien niet helemaal verwachte puike prestatie van Malen c.s. in Granada verdient immers een daverend applaus. Icoon Harrie van Raaij heeft zich met een laatste krachtsinspanning zeker nog een keer uit zijn graf opgericht. ED kopt daarna groot op de voorpagina: ‘PSV overwintert in Europa’. Met trainer Roger Schmidt lijkt alles mogelijk. Gezien diens eerdere uitspraak ‘weer helemaal fris in de benen worden’, is overwinteren op het nog net onder Europa vallende Nova Zembla – in het gebied van de Noordpool – wellicht een optie. In ieder geval ver weg van de aasgierende journalisten.

ijsbeer

 Veronica doet het weer

Nog wat andere mooie momenten uit de voetbalsfeer. Het optreden van Sinterklaas in het voetbalprogramma Veronica Inside is dolkomisch. De Goedheiligman pakt uit met toepasselijke cadeaus. Zoals een stapel bakken gevuld met de onvermijdelijke mosselen voor smulpaap Jan Boskamp, die er al gauw niet meer overheen kan kijken. De niet aanwezige Hans Kraay jr. wordt verblijd met een knalrood tapijt. Kennelijk verwijzend naar een eerdere uitzending. Die heb ik gemist, dus de grap ontgaat me. Tenslotte krijgt de gulheid helemaal een hilarisch karakter vanwege de uitreiking aan Johan Derksen van een Akwasi CD, iemand waarover de voetbalcriticus live op camera voor eeuwig en altijd zijn bloedhekel heeft uitgesproken.

Waar dit programma door de vete tussen Genee en Derksen een paar maanden terug op sterven na dood leek, viert het amusementsgehalte al weer hoogtij. Na Van Raaij, nu tijd voor Bredero (‘het kan verkeren’) om zich uit zijn graf op te richten.

Johan Derksen

Opstand van benadeelden

In de beginperiode van het virus kon premier Rutte, zowel met het algemene beleid als dat vanwege corona, nog rekenen op de steun van volk en vaderland. De regering krijgt de handen nu echter vol aan het blussen van allerlei branden. Boerenopstanden zijn van alle tijden, maar die van tegenwoordig (vanwege uitstoot versus inkrimping) is wel een flinke. Daarnaast is nu ook bij de horeca het (corona) water tot aan de lippen gestegen. De boosheid van het CNV komt van een geheel andere kant. De bond heeft ronduit verklaard geen vertrouwen te hebben in De Jonge c.s. bij de organisatie van het vaccinatieplan. En plots stijgen de besmettingen weer fors. Aan de medewerkers van de supers ligt het niet, die poetsen de winkelkarretjes met de grootste zorg schoon.

Intussen kijken we met de nodige jaloezie naar het eigenzinnige Verenigd Koninkrijk dat zijn prikzaakjes, ondanks (of dankzij?) de Brexit, al wel voor elkaar lijkt te hebben.

Plaatselijk

Nog even wat plaatselijks? Vooruit, Oerle dan. Uit politieke hoek. DVO-voorzitter Dré Jonkers meldt het initiatief tot een digitale enquête om de Oerse mening te verkrijgen bij een aantal cruciale vragen over de toekomst, hun toekomst: ‘hoe moet Oerle er over 10 jaar uitzien’. Verspreiding van de vragenlijst gebeurt ook via de sociale media en de basisschool. Democratie op zijn best. Een opmerkelijk initiatief!

Tot slot een schrikmoment, als in een aangrijpend interview van Wil van den Heuvel te lezen valt dat Dragan Thijssens, huidig Rood Wit trainer en daarvoor vier jaar betrouwbare centrale verdediger bij UNA, door de ziekte ALS is getroffen. Veel sterkte Dragan!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen