Bart van Gerwen van dahliakoning tot bloemschikker (column Thieu Vlemmix)

Foto: Thieu Vlemmix

Soms moet je voor het schrijven van een column alle moed bijeenrapen en jezelf dwangmatig aan het toetsenbord van de computer zetten. Soms ook, helpt het toeval echter een beetje bij je overwegingen. Zoals dit keer, een hint van een ander. En zo kwam het…

Dat ik ooit nog eens de woning zou betreden van een Veldhovense Koning, is een voorrecht waarvan ik niet had verwacht, dat zoiets mij ooit ten deel zou vallen. Toch heeft dat privilege zopas plaatsgevonden. En nog eens vlakbij huis ook. Ik heb geluk. De aankomst bij het pand aan de Heufkens: geen bordes met vijfentwintig deftige treden omhoog, maar gewoon laagdrempelig naar binnen. En niet door een plechtstatige voordeur, maar via de schuur, waarvan de deur niet bij toeval openstaat. We zijn bij een gewone koning, unnu gewône mens, mi unnu gewône naam: Bart van Gerwen.  

Voor de achtste keer

Bij koningen in deze contreien ben je geneigd om aan de gilden en de boogschuttersverenigingen te denken. Maar er bestaan dus ook ‘kwekerskoningen’. Bart is er zo eentje. Op het NK in 2006 behaalt hij voor het eerst de titel en is de kroon in het rijk der dahlia’s dus voor hem.

dahlia

2006: in het rijk der dahlia’s, eerste titel de Prins Bernhardbeker

Tijdens de titelstrijd in het fraai aangeklede bloemencentrum van Oogenlust te Eersel, werd de Zeelstenaar onlangs wederom Nederlands kampioen. Voor de achtste keer alweer besteeg Bart van Gerwen er de troon (koekje erbij, kroontje erop). Intussen werden door hem gekweekte dahlia’s al benoemd naar bekende artiesten als JW Roy en Gerard van Maasakkers.

…prachtig winters tafereel in huize van Gerwen…

Op een lockdown middag halverwege december is de aanleiding om de Koninklijke woning aan de Heufkens te betreden, zowel letterlijk als figuurlijk bijzonder en kleurrijk. Het hele huis ademt een feestelijke kerststemming. Het dorpstafereel achterin spant echter de kroon. De koning himself heeft een winters en sfeervol beeld in elkaar geknutseld dat van meet af aan intrigeert. Het beeld van een drukke plek met mensen, huizen, sneeuw en ijs vormt een indrukwekkend kamerdecor. En zijn vrouw, ‘Koningin’ Ria dus, zag dat het goed was.

Bezig baasje

Veel mensen zullen zich hem nog wel herinneren van zijn groentewinkel in het Citycentrum; dat is alweer ruim 12 jaar geleden. Maar Bart is een bezig en veelzijdig man gebleven. Op zondag heeft hij jarenlang gefungeerd als leider/vlagger bij een van UNA’s lagere elftallen, van hun twee zoons Erik en Roy. Het bezige baasje in hem zit nooit stil. Behalve bestuurder van zijn dahliavereniging De Jonge Stek (Veldhoven heeft er drie, ook nog Groen en Keurig en Flora), is hij ook vrijwilliger bij Museum ’t Oude Slot, waarvoor hij met het busje spullen vervoert. Het laat zich raden wie de aanplant van dahlia’s rondom het museum verzorgt. Een ander uitstapje dat hem nu nog beweegt tot een glinstering in de ogen, was zijn Sinterklaas optreden in ’t Oude Slot vorig jaar. Een unieke belevenis.

Maar… de koek is daarmee nog niet op, want tijdens de komende maanden, als corona tenminste niet dwarszit, zal Bart wekelijks bij de Katholieke Bond van Ouderen een workshop bloemschikken gaan verzorgen. Ook daar heeft deze ‘mensenmens’ op voorhand al enorm veel plezier in.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen