Clubsite krijgt blos op de wangen met familieportretten (column Thieu Vlemmix)

De familie Van Gerwen
De familie Van Gerwen
Foto: Familie Van Gerwen

Het amateurvoetbal lag geruime tijd tegen de vlakte. Maar intussen zijn dan toch de eerste trainingen en oefenwedstrijden weer begonnen. Omdat het weer kan en mag.

Door de omstandigheden waren de onderlinge contacten met en tussen de leden minimaal geworden of soms zelfs geheel uit het zicht verdwenen. De behoefte om daar wat aan toe doen, de onderlinge binding en communicatie binnen de vereniging van nieuwe impulsen te voorzien, groeide.

De eigen website vormt dan natuurlijk het voor de hand liggende medium om in die behoefte te voorzien. In dit geval is dat de UNA website, waarvoor ik al dikwijls verhalen heb geschreven. Een goeie twee maanden geleden zijn de eerste gesprekken gestart met ‘UNA families’. Dat heeft ertoe geleid dat nadien wekelijks – in al zijn pracht en praal vanwege de dikwijls schitterende familiefoto’s – verhalen erover op de webpagina’s zijn verschenen. Met bijzondere dank aan de webmaster!

Facebook

Al eens eerder heb ik vanuit dit podium van Veldhoven.nieuws.nl mijn verbazing uitgesproken over de grote interesse voor Facebookgroepen als ‘Het Veldhoven van vroeger’, ‘Zeelst zoals het was’, Zeelst-city’, ‘Meerveldhoven zoals het was’ en ‘Oerle zoals het was’. In die groepen wordt via foto’s de belangstelling gedeeld voor de historie, de omgeving, familie en mede dorpsbewoners. Deelnemers plaatsen foto’s met naam en toenaam. Maar soms zijn ze ook voorzien van vraagtekens, zoals: wie staan er precies allemaal op en bij welke gelegenheid is de foto gemaakt? Waar is ie genomen en uit welk jaar stamt de foto? Het is dan wachten op de respons, het verhaal over vroeger komt op gang. Het woord ‘delen’ krijgt een nieuwe dimensie, er wordt gedeeld bij het leven. Bij die kettingreactie blijven de aanvankelijke inzenders zelf meestal betrokken. Herinneringen komen tot leven, er ontstaan weer nieuwe contacten door of ze worden nieuw leven ingeblazen. De reacties zijn geweldig, louter enthousiasme is de maat.

Zeelster boezem

In april zijn mijn gesprekken voor de UNA website gestart met families uit de boezem van Zeelst. Niet volgens hetzelfde procedé als dat van de ‘historie’ groepen, maar er zijn wel raakvlakken. In dit geval gaat er een vraaggesprek aan vooraf bij één of meerdere familieleden thuis. Daarin wordt (uiteraard) de voetbalbetrokkenheid van de familie door de geschiedenis van de club heen doorgesproken. Maar ook andere interessante feiten, welke soms voor de (relatieve) buitenstaander een verrassing blijken te zijn. De uitkomst van die gesprekken en met name de dikwijls prachtigste foto’s van families als van den Oever, Boesten, Moonen, van Delft, Roosen en Van Gerwen, werden de afgelopen weken gretig bekeken en bewonderd.

Uitgangspunt was dus steeds hun grote verbondenheid met de club UNA. Niet zelden blijkt de stamvader van de familie ook een speler te zijn uit de aanvangsjaren van UNA’s bestaan. En anders is er wel zijn rol als bestuurder of in andere functies binnen de club. Maar natuurlijk gaat het over veel meer. Over het dorpsleven van vroeger bijvoorbeeld. En de bijgevoegde foto’s die doen het ‘m. Ze spelen in het verhaal een belangrijke rol. Ze roepen vragen op en leiden tot allerlei onderlinge discussies. Zoals dat gebeurt met de eerder genoemde ‘historie groepen’. En ook hier kun je dus spreken over een explosie aan enthousiaste reacties, een feest van herkenning.

familie
De familie Van Gerwen

De familie van Gerwen zoals op de website van UNA.  

Overweldigend

Om een idee te geven, even een kleine greep uit de overweldigende hoeveelheid reacties: ‘Wow, geweldige leuke foto’s’, ‘heel leuk om te lezen ook al ben ik van die andere familietak’, ‘heel leuk om te lezen met die foto’s erbij’, ‘mooie foto’s van een mooie familie’, ‘echt een mooi verhaal’, ‘ah, mijn twee neven, leuk dat ik ze weer eens zie’, ‘trots op mijn familie’, ‘leuk al die verhalen van zowat het hele gezin’, schône mens met hart op de goeie plaats’, ‘leuke tijden, mooie herinneringen’, ‘mooie familie, lieve mensen’, ‘geweldig wat een leuk stuk’, ‘heel leuk die verhalen van de families’, enz., enz. Dat levert dan weer nieuwe reacties van anderen en hernieuwde contacten op. En al zijn sommige mensen niet zo’n liefhebber van Facebook, op deze manier heeft dit fenomeen, en dus ook via de website van UNA, toch een prachtige functie.

De kleurloze coronaperiode heeft hiermee in de afgelopen maanden op de UNA-site toch een flinke blos op de wangen gekregen…

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen