Hoog water en schip in wankel evenwicht (column Thieu Vlemmix)

Foto: Veldhoven Nieuws

Daar gaan we weer. Discipline is niet ons sterkste punt. Aan het beperken van onze vrijheden hebben we een bloedhekel.

Het wassende water…

Dus zijn we weer terug bij af. En dan is het natuurlijk het makkelijkst om Rutte c.s. de schuld te geven. Als het even kon dan zouden we hem ook in de schoenen schuiven dat het water van de Maas (en de Waal) voor rampzalige overstromingen heeft gezorgd, dat Wout Poels de bollentrui niet mee naar ons land kreeg en dat Nederland het heeft laten afweten op het EK voetbal.

Toegegeven, de regering heeft – na de eerdere grote misser bij de vaccinatiestart – nu met de versoepelingen opnieuw een faliekant verkeerde inschatting gemaakt. Met nogal fatale gevolgen. Terwijl ‘dansen met Janssen’ (Hugo de Jonge) ook niet misstaat in dat rijtje.

Zoals al eerder gezegd, van ‘het slimste jongetje in de klas’ genieten we nu internationaal een andere reputatie: ‘het domste’. “Draus da mit” zouden ze in Duitsland zeggen. Maar ja, de Kamer had er wel mee ingestemd, dus komt dat er vooralsnog niet van. Schipperen dus maar weer.

De kool en de geit

Eeuwen geleden werd in Frankrijk een man met de opdracht opgezadeld om een wolf, een geit en een kool de rivier over te zetten. Hij mag in de boot maar één dier of ding tegelijk meenemen en alles moet heelhuids over komen. Het betekent dat de geit niet de kans mag krijgen de kool op te eten en de wolf mag niet de kans krijgen om de geit aan te vallen. Hoe vaak moet de man over varen om dat voor elkaar te boksen, zo luidde de vraag. Uit dit voorval  wordt later de uitdrukking geboren om zowel de kool als de geit te sparen. En daarin nu is Rutte een meester. Met als gevolg… afijn u weet het, corona heeft ons weer in de greep. De RIVM adviezen werden slechts mondjesmaat gevolgd. Daarmee is verkeerd ingeschat wat de gevolgen zouden zijn van de gekozen eigen lijn van versoepelingen. Dat had natuurlijk ook alles te maken met de wens van velen, met name de jeugd, de horeca, de organisatoren van evenementen enz. enz. Ze zijn dus feitelijk onder d(i)e druk bezweken.

Gallemiezen

Ik heb nooit geloofd dat anderen dan Rutte c.s. het veel beter zouden doen, ook nu nog niet. Maar de premier en zijn maatje de Jonge kunnen moeilijk nog geloofwaardig worden genoemd. Nu iedereen op scherp staat en alles op alles moet worden gezet om controle te krijgen over ‘het spook’, wordt het toch tijd voor een andere aanpak, een ander regime. Als alternatief is Kaag intussen al afgevallen. Bij het eerste waterrimpeltje was ze al naar de gallemiezen, laat staan bij een flinke overstroming. In het CDA kamp leek men met Elfstedenkandidaat Wobke Hoekstra wel een troef in handen te hebben, maar de club van katholieken heeft zich al vroegtijdig in de eigen hand gesneden. Bij de PVDA heeft Lilianne Ploumen meer weg van een keffertje dat leeft van de aandacht, eerder dan een doorbijtertje. Ook Klaver, soortgenoot aan de linkerzijde, komt niet verder dan wat dreigend gebrom. Dat geldt trouwens evenzeer voor Geert Wilders en confrère Thierry Baudet aan de overzijde. Hun geschreeuw is aan dovemans oren gericht. Wie het verder weet, mag het zeggen.

Ik vind nog steeds dat team Rutte ons land heel lang goed geleid heeft. Maar nu hebben ze tezamen toch teveel steken laten vallen. Zo grenst het aan onnozelheid, om aan te nemen dat ‘de jeugd’ voorafgaand aan hun bezoeken aan evenementen braafjes de coronatest zou ondergaan en niet massaal zou frauderen. Immers ‘we worden hooguit toch maar een beetje ziek’. Dat dit voor de meer kwetsbaren niet geldt, is voor hen kennelijk van minder belang.

Daar gaan we dus weer… Een zee van zieken en een hoogtegolf bij het R-getal. Groningen ging zelfs op zwart. Wie kan ons nog redden? Ik durf het bijna niet te zeggen, Louis van Gaal misschien…?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen