Van schaamrood naar complottheorie en Sifan Hassan (column Thieu Vlemmix)

Foto: foto van tv

Forse overstromingen, enorme bosbranden en Sifan Hassan die de hele wereldtop aan gort loopt. Dat is toch niet normaal, vraagt onze columnist Thieu Vlemmix zich af?

Met de forse overstromingen in Nederland, Duitsland en België nog maar nauwelijks achter de rug, dienen andere rampen in de vorm van enorme bosranden in het zuidelijke deel van Europa (Italië, Spanje, Griekenland, Turkije, etc.) zich aan.

Maar de Olympische Spelen aan de andere kant van de wereld gaan onverstoorbaar verder. Vorige week leverde ik – zoals te doen gebruikelijk –  op dinsdag mijn tekst in, voor plaatsing van de column de dag erop. In de loop van woensdag wordt langzaam maar zeker het schaamrood op mijn wangen dieper en dieper van kleur. Naast de mededeling dat er zo links en rechts in Tokio lelijk op los geblunderd wordt, bevatte mijn tekst tevens de voorbarige conclusie dat de medailleregen slechts zelden ‘op de stoep van Nederland’ neerkomt. De tekst is nog maar amper droog of die mening wordt hardhandig onderuit gehaald. Een getergd Team.NL slaat op woensdag flink terug. Met een dagrecord zelfs: acht medailles binnen 24 uur maar liefst voor de onzen. Beter kan niet. Erger voor mijn column kon ook niet.

Complottheorie

Over het volgende onderwerp heb ik gepoogd de mening Daan de Kort, onze Veldhovense man in Den Haag, los te peuteren. Wat denkt hij bijvoorbeeld van de complottheorie? En hoe gaat hij en de politiek daar mee om? Na een eerste primaire reactie blijft het uiteindelijk stil vanuit De Residentie. Heeft Daan er toch zijn vingers niet aan willen branden?

Hoe dan ook, onlangs was ik getuige van een discussie op TV over en met complotdenkers. Sinds corona zijn ze steeds nadrukkelijker in onze levens binnengedrongen. In het verleden dachten we heel simpel: natuurlijk heeft de politiek behoorlijk wat grip op wat we als waarheid te horen krijgen. Maar niet alleen de politiek. Ook de TV, ook de radio. Verdomd, ik moet er niet aan denken dat ik me bij het nieuws bij elk item af moet vragen: klopt dit wel? Zit er niet veel meer achter? Of, worden we bewust misleid? Ook facebook heeft die invloed. En de krant natuurlijk. Ook je vrienden. Ook de kroegbaas. Zelfs de grote bedrijven. Wat is de waarheid? Bij het gerommel in de nieuwe politieke partij Bij1 vraag je jezelf ook af of Gario nou de waarheid spreekt over zijn rol of is dat Sylvana Simons? Ik vrees eerlijk gezegd, dat ze allebei slechts een heel klein beetje van die ‘waarheid’ aan ons prijs geven. Voor mij geldt, zeker in dit geval: laat het fijne ervan maar zitten. Achter elke boom een vijand vermoeden? Laat ook maar zitten.

Sifan Hassan

Wat een geweldig succes voor Sifan Hassan (foto) namens Nederland op de Olympische Spelen! Ze liep de hele wereldtop compleet aan gort. Dat is toch niet normaal. Wat zou daar achter steken? Misschien iets voor de beste complotdenkers onder ons om daar eens achteraan te gaan…

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen