Max regeert voor Koning en vaderland (column Thieu Vlemmix)

Foto: tv-beeld

Weliswaar meestal thuis voor TV, maar ook ik was dit weekend in de ban van de Nederlandse Grand Prix op het circuit van Zandvoort. Zandvoort aan de duinen. Zandvoort aan de zee. Wat is er mooier en wat is er Nederlandser.

En dan ook nog een Nederlander aan het winnende stuur. Het kan niet beter. Zoals de meeste mensen zich zoveel mogelijk proberen te houden aan de coronarichtlijnen, mag je – om toegang te krijgen tot dit massa-evenement – van de organisatie hetzelfde verwachten. Dat gebeurt dan ook. Publiek dat vooraf verplicht is om ofwel een vaccinatiebewijs van twee prikken te overleggen, ofwel om een laatste test te doen. Prima toch. Ik snap de herrie en de protesten van bepaalde groepen niet. Iedereen gelijk behandelen? Vergeet het, gebeurt toch niet en is nooit gebeurd; zo is het leven.

In de harten

Marvilde zit in de harten van de Meerveldhovense mensen, RKVVO in die van Oers, Rood Wit in die van Veldhoven dorp, die van UNA – ondanks de opdonder van zondag – in die van Zeelst. En Oranje’s voetbalelftal in die van heel Nederland. De leeuw brult de laatste tijd weer. Echter… er kan niet worden ontkend dat er momenteel slechts eentje heel het land echt in extase brengt. En dat is Max Verstappen. Ik hoorde zonet toevallig het lied Kronenburg Park van Frank Boeijen, met daarin de tekst ‘iedereen is de weg kwijt ‘. Dat geldt tegenwoordig misschien voor bepaalde mensen en groeperingen, maar voor deze ene topper zeker niet.

Nederland is sinds de uitbraak van corona nog nooit zo uit zijn kanis gegaan als in Zandvoort en tot ver daarbuiten. Ik denk dat we zoiets zo nu en dan toch nodig hebben in deze onzekere tijd.

Het gestruikel tijdens de vrije trainingen wordt voor lief genomen. Het ene na het andere ‘grindgeval’ houdt de vrije trainingen en de laatste testen behoorlijk op. Maar wat deert het, zolang onze Max het maar niet is. Want onze Max, daar moet je niet aankomen. Viel er op vader Jos destijds nogal eens wat aan te merken – vooral buiten het racen – de levensloop van Max is, zowel op als buiten het circuit, tot nu toe onberispelijk. Dat ie handenvol geld verdient, roept geen greintje jaloezie op. Zijn onverstoorbaarheid en arbeidsethos zijn indrukwekkend. Wat een karakter. Daarom wordt het tijd voor een sportieve beloning.

Zandvoort zwelt aan, nee explodeert, als Verstappen een 1.09 rijdt tijdens de derde vrije training. Hij is los. Op de zaterdag een onberispelijke kwalificatie: de startpositie. ‘Great Brittain in pain’ nu hun Lewis Hamilton na een zevental jaren van heerschappij de tweede viool speelt. Een 23-jarige Nederlander die gewoon geen enkele fout maakt voor het uitzinnige publiek, dat quasi mee racet en dat binnen luttele tijd tweemaal het Wilhelmus meezingt. In front van koning en vaderland, regeert hij, onze Max.

Toen onlangs een beeld van de oudste oermens van ons land, de eerste ‘neanderthaler’, werd getoond, bleek deze verdacht veel van onze Max weg te hebben. Dat verklaart veel.

..de neanderthaler

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen