Gebrek aan discipline nekte ons (column Thieu Vlemmix)

Foto: Alex Fox via Pixabay

Dit wordt een gitzwarte column. Dan weet u dat alvast.

In één van mijn eerdere columns kwam ons gebrek aan discipline al eens aan de orde. Daarnaast heeft men in dit landje ook de neiging om iedereen die wat uitkraamt, aandacht te geven en – als het even kan – daar rekening mee te houden. Een mooie eigenschap?

Stadion Galgenwaard Utrecht

Maar eerst nog wat anders.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee’. Dat geldt echter niet voor een groep fanatieke Utrecht aanhangers. Tijdens het voetbalduel afgelopen weekend tussen FC Utrecht en RKC in stadion Galgenwaard, had aanhang van de thuisploeg de wedstrijd al eerder verziekt door plastic bekertjes bier (ook later bij PSV tegen Feyenoord te zien trouwens, maar daar werd door een paar dappere PSV-vrouwen wel ingegrepen, hulde!) en aanstekers het veld op te gooien. Daarmee wilde men de strafschopnemer van de bezoekers uit het evenwicht brengen. Gelukt, want Odegaard mist. Even later gaat het opnieuw fout. RKC scoort. Dat is het sein en kan de gooi- en smijtpartij verder. De scheidsrechter had al eerder laten omroepen bij nieuwe problemen de wedstrijd stil te zullen leggen. Hij is consequent: de spelers verdwijnen van de mat. Ik weet dat mijn mening hierbij voor één keer indruist tegen die van de Veronica Inside ploeg Derksen, v.d. Gijp en consorten. Hun standpunt? Die paar blikjes, dat stelt niks voor. Laat maar doen.

Ook daarna blijkt dat de dwarsliggers niets geleerd hebben. De voetbalpot is voor hen niet van belang. Gewoon stoer doen. Ze hadden mateloos kunnen genieten. In een heus spektakelstuk vol emotie, vechten de teams namelijk een fascinerend duel uit. Dan even alles op een hoop gegooid: wat denk je van de rookbomwerpers van PEC in de IJselderby tegen Go Ahead? En wat te zeggen van de harde Feyenoordkern die de eigen voorzitter bedreigt en de ruiten bij hem ingooit, terwijl er ook kinderen in het huis wonen? Of u het nou gelooft of niet, het gebeurde allemaal en nog veel meer in het afgelopen weekend. Te zwartgallig deze benadering?

Bergafwaarts

Sinds corona in het land is, heeft het er de schijn van dat het met de mentaliteit sterk bergafwaarts is gegaan. Tegenstellingen worden groter. Opstandige groeperingen hebben zich steeds meer gemanifesteerd. Met name activisten zoals bijvoorbeeld de complotdenkers. En zijn we nou een topper geworden in de drugshandel, of lijkt dat maar zo? Er worden advocaten en misdaadverslaggevers vermoord. Iemand met een mes steken, lijkt ook ‘in’ te zijn. Een verderfelijke tendens. Op een simpel terreinreisje van Dordrecht naar Den Haag kun je zomaar ineens in je gezicht gestoken worden. Revolvers? Ook op dat gebied is, zo vrees ik, een flinke ‘inhaalslag’ gemaakt. Er wordt geschoten bij het leven.

Geen tweede golf

En hoe staat het met corona? De mening van de Nederlander Rudi Westendorp, die in Denemarken woont en werkt, is zeer duidelijk. De hoogleraar had er zitting in het corona-adviesteam. Waarom gaat het bij hen zo goed met corona? Westendorp is klip en klaar: de Deense regering greep sterk en adequaat in na de tweede golf en het volk reageerde gedisciplineerd en accepteerde de maatregelen. Geen derde golf daar. Sindsdien is er controle. Bij ons kwam die er wel, de derde golf, die maanden heeft geduurd en nu eindelijk wat begint af te slanken. Westendorp noemt een kwalijk trekje in onze Nederlandse volksaard als de reden: het ontbreken van discipline. En daarmee slaat hij waarschijnlijk de spijker pardoes op zijn kop: geen discipline, maar gemekker en gejammer bij ons. En Rutte c.s. sjoemelen in dit kikkerlandje met de adviezen van het RIVM (ons equivalent van het Deense corona-adviesteam) door halfslachtige oplossingen. En de hele Tweede Kamer heeft dat spelletje meegespeeld. Aan slappe maatregelen houden mensen zich echter zeker niet. Wie zong het ooit ‘we zullen doorgaan’… Ramses Shaffy? Gewoon doorgaan dus, zonder discipline. Want die hebben we niet. Te zwartgallig, deze schets? Ik hoop het.

Ter opmontering een mooie voetnoot met ‘de uitspraak van de week’. Wereldkampioene wielrennen in de tijdrit Ellen van Dijk na afloop: “mijn vriend zei dat ik het geweldig had gedaan, maar dat zegt ie altijd”.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen