Biljarters trouw aan hun Veldhovens Driebanden Toernooi (column Thieu Vlemmix)

2-voudig toernooiwinnaar Theo van Dooren
2-voudig toernooiwinnaar Theo van Dooren
Foto: Thieu Vlemmix

Deze keer wil ik het eens hebben over een onderbelichte bezigheid, waarvan sommigen zelfs moeite hebben om het als sport te betitelen: biljarten. En dan meer in het bijzonder over het driebanden.

Nog wat specifieker: het Groot Veldhovens Driebanden biljarttoernooi, dat nu alweer zijn eenendertigste editie beleeft. In 1989 gestart, ging het slechts eenmaal (1993/1994) niet door. En in 2021 werd het halverwege afgebroken vanwege corona.

Legendarische winnaars

Momenteel is het toernooi – dat alleen openstaat voor Veldhovense deelnemers – te doen in Café-zaal Sint Joris, maar rouleert jaarlijks langs de diverse deelnemende cafés. De laatste winnaar was Theo van Dooren (2020), die ook nu deelneemt en vorige week op imponerende wijze de derde ronde heeft bereikt. De allereerste eindwinnaar was in 1990 Antoon Koopmans. Het toenmalige lid van La Carambole won daarna nog tweemaal en is met die drie keer winst de meest succesvolle deelnemer ooit. De meest legendarische biljarters en winnaars zijn daarnaast Bert van Keulen en Eddy van de Looy, die in de eind zestig- en zeventig- en tachtiger jaren tot de absolute Nederlandse biljarttop in het driebanden behoorden. Naast Eddy won ook zijn broer Bert het toernooi (in 2008). Van die andere Bert – van Keulen dus – behoren de twee zonen, Piet en Ton tot de deelnemers. En die kunnen er ook wat van: allebei zitten ze nu nog in het toernooi van dit jaar en Piet was al eens eindwinnaar in 1997.

Toeschouwers

Dit toernooi zit dus diep geworteld in Veldhoven. Toegegeven, het is inderdaad geen publiekssport. Grote horden toeschouwers komen er niet op af. Het is wel een bezigheid die mensen met groot plezier tot op hoge leeftijd nog beoefenen. Dat bewijst ook het huidige deelnemersveld dat naast veertigers, vijftigers en zestigers, deelnemers kent van in de zeventig en zelfs ook in de tachtig. En die deelnemers zijn ook volhouders. Ze beoefenen de sport fanatiek en melden zich elk jaar opnieuw aan.

Beloningssysteem

Uitgangspunt voor de uitslagen is het startgemiddelde; dat wordt in de meeste gevallen bepaald op grond van hun eerdere deelname. Via een ingenieus beloningssysteem worden extra punten toegekend, waarbij ook degenen met de lagere basisgemiddelden echte kansen hebben om door te gaan als ze goeie partijen afleveren. Het aantal biljarters dat zich telkens aanmeldt, ligt zo rond de 150. Ze worden bij loting onderverdeeld in poules van vier. Daarvan gaan de eerste twee door naar de volgende ronde. Dan is het kaf nog bij lange na niet van het koren gescheiden. Maar na ronde twee en drie is dat zeker wel het geval.

Afvalrace

Na ronde één is de helft dus afgevallen en na ronde twee is het veld verder gehalveerd, etc. De start van het toernooi is meestal in september en in april wordt doorgaans de finale met acht deelnemers bereikt. Beginnend op vrijdag ergens begin mei, betwist men elkaar dan over drie dagen de titel. Op zondagmiddag zijn dus de allerlaatste partijen in de finalepoule. Het gezelschap kent elkaar intussen door en door en dat zorgt altijd wel voor een bijzondere atmosfeer in de strijd om de toernooiwinst en beker. Ook is er een beker beschikbaar voor degene die over het gehele toernooi het hoogste aantal caramboles in één beurt heeft gemaakt. Wat dat betreft staat Toon Rooyakkers er, met een schier ongenaakbare serie van negen, deftig op.

Ps. De organisatie heeft deze week besloten om de rondes 3 en 4 vervroegd af te werken. De finale zal – zoals te doen gebruikelijk – eind april/begin mei plaatsvinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen