Standbeeld en kroon koningin Wüst overstemmen wapengekletter (column Thieu Vlemmix)

09 feb 2022, 18:40 Columns
wusthuldiging
tv-beeld

Eigenlijk zou je denken dat het spelletje ‘landjepik’ iets is van de vorige eeuw of nog langer terug. De meeste landsheersers hebben tegenwoordig immers de handen meer dan vol aan zichzelf, het eigen land, de eigen omgeving.

Toch is het wereldwijde wapengekletter in het kader van landjepik de laatste tijd stevig toegenomen. Niet alleen tussen Rusland en de VS, Poetin en Biden. Maar ook andere landen moeien zich met de verhitte woordenstrijd rond de Oekraīne. Zelfs onze eigen Rutte meent een standpunt de wereld in te moeten sturen. Ja, daar trekt zeker Poetin zich natuurlijk veel van aan. ‘Meneer de president slaap zacht’. Boudewijn de Groot zong het al halverwege de zestiger jaren. Mijnheer de president dus, hou je alsjeblieft buiten dat gekletter. Slaap liever wat extra uren. Want hier is er genoeg aan de hand waar je alle aandacht en inspanning voor nodig hebt. Anders komt er aan de vierde missie voor eigen bühne al heel snel een einde en is schoolmeesteren voor de klas het parool.

Ultieme democratie

Ze hebben allemaal de allergrootste moeite om het in eigen land een beetje op orde te houden. Rusland met een eigen economie om te janken, zo slecht. In Amerika gaat het gevecht tussen Democraten en Republikeinen ver voorbij een simpele woordenstrijd (zie onder andere de bestorming van het Capitool). En dat in ‘t land dat zichzelf nota bene zo’n beetje beschouwt als de uitvinder van de ultieme democratie. Je zou dus bijna denken dat ‘t er beide presidenten inzake Oekraïne alleen maar om gaat de aandacht van de eigen problemen af te leiden. Een levensgevaarlijk spelletje, rijp voor een snelle uitbarsting. Ook Xi Jinping van China, de Grote Derde, mengt zich intussen in de debatten en staat daarbij aan de kant van Poetin. Uit die richting komt immers een enorm gasnet zijn kant op. Een mooi extra argument. Maar deze dagen is hij nog even de grote man van de Spelen in eigen land. Alhoewel, de begerige blikken blijven onverkort gericht op onder andere Taiwan en Hongkong.

Over de Spelen gesproken. Als je wilt zien hoe je elkaar wel moet bevechten, kijk dan naar de sporters op de Olympische Spelen in Beijing. Daar geen strijders met geweren, geen tanks, geen bommen en granaten. Er geldt alleen, klasse en karakter. En daarover beschikt onze Ireen Wüst in overvloed. Met zes gouden Olympische medailles bij vijf deelnames, is zij de inmiddels gekroonde koningin van Beijing. Ze verdient een standbeeld. Dat krijgt ze dan ook, in haar geboorteplaats Goirle. Hiep hiep hoera. Maar kijk wel uit met het omhelzen bij je terugkomst. Hier heerst The Voice epidemie.

Natuurlijk is het een super naïeve gedachte richting de wereldheersers, maar toch blijft ze een geweldig voorbeeld van hoe de eigen kwaliteiten en karakter op een goeie manier te gebruiken, onze Ireen…