SWOVE: ook bij eenzaamheid in coronatijd

Foto: Marianne Verbeek

Marianne Verbeek, voormalig verpleegkundige, zet zich al jarenlang in voor SWOVE. Het vrijwilligerswerk geeft haar veel uitdaging en voldoening.

Sinds enkele maanden bezorgt ze ook 3 keer in de week tijdens het middaguur warme maaltijden bij ouderen in Veldhoven. “Mijn ervaring als maaltijdbezorger bij SWOVE is dat mijn bezoek vaak het enige contact op de dag is. De gasten van de maaltijdenservice kijken ‘echt uit’ naar je bezoek. Veel ouderen zijn nu extra eenzaam, aangezien hun familie vaak ver weg woont en niet langs kan komen. Daarnaast vallen nu al hun vaste sociale activiteiten weg, waardoor ze op een dag vaak niemand ander zien of spreken.”

Gezonde maaltijd is nodig

“Mijn bezoek is direct ook een controle moment. Ik scan vanuit mijn achtergrond als verpleegkundige altijd of de mensen zijn aangekleed en of ze er gezond uitzien. Via het bezoek check ik dus ook direct hoe het met ze gaat. Dit doe ik onbewust, maar is erg belangrijk. Ze hebben gewoon een gezonde warme maaltijd nodig. Veel van de ouderen (vooral weduwenaren) kunnen zelf niet goed koken en hebben een klein netwerk. Voor de corona crisis gingen deze mensen vaak naar een eetpunt, maar deze vallen nu weg. Er is anders dus niemand die voor hen kookt.”

Wandeling buitenshuis

“Daarnaast stimuleer ik hen om in beweging te blijven. Sommige ouderen durven in deze coronatijd geen wandeling meer te maken buitenshuis. Die komen straks niet meer uit hun stoel. Ik vertel hen dat ze buiten best even een wandeling kunnen maken, mits ze afstand houden van andere mensen. Dit is vaak erg verhelderend voor de ouderen.”

Afstand houden

De corona crisis heeft helaas wel impact op het contact met de ouderen. “Ik kan nu niet zomaar even mee naar binnen gaan voor een kopje koffie of iemand bemoedigend aanraken. Je moet de ouderen er vaak op blijven attenderen dat het belangrijk is om afstand te houden. Die 1 ½ meter afstand maakt het contact voor mijn gevoel soms afstandelijker en kortstondiger dan ik zou willen.”

SWOVE

 

Specialist eenzaamheid

Patricia Kohlen is specialist eenzaamheid binnen SWOVE. Zij constateert dat jong en oud zich wil inzetten voor mensen die sociaal geïsoleerd leven. Maar ook beseft zij dat de gevoelens omtrent eenzaamheid hierdoor niet veranderen. “Veel mensen moeten en willen sociale afstand houden van de ander. Ze gaan niet meer naar georganiseerde activiteiten, winkelen alleen voor noodzakelijkheden, blijven weg bij buren en vrienden, zelfs de kinderen komen alleen raamzwaaien. Sociale afstand maakt dat mensen die alleen wonen het nog extra sterk voelen om niemand te kunnen aanraken of te kunnen zien.”

Iedereen in hetzelfde schuitje

“Voor velen is de sociale media in de plaats gekomen zoals skypen of videobellen met anderen. Ook de hoeveelheid aan aandacht voor ouderen die gevoelens omtrent eenzaamheid hebben, staat nog meer in het zonlicht. Iedereen, van jong tot oud, wil iets doen voor degene die sociaal geïsoleerd leven. De stoepkrijttekeningen, de kaartjes, briefjes, maaltijden, presentjes zijn er in overvloed. Gelukkig maar! Dit wil echter niet zeggen dat de gevoelens omtrent eenzaamheid hierdoor veranderen. Sommige van deze personen hebben die gevoelens al voor de coronatijd. Een gevoel van begrip ontstaat nu wel. Nu zit iedereen in hetzelfde schuitje. Iedereen moet afstand houden.”

Wanneer er vragen rijzen over de gevoelens omtrent eenzaamheid of hoe je dit het beste kunt aanpakken, kun je contact opnemen met de specialist eenzaamheid, werkzaam bij SWOVE. Ze is te bereiken via [email protected] of 040-2540066 / 06-82004012

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen