Dankzij tablet bespaart het Màxima MC op beschermingsmateriaal

Foto: Leo2014 via Pixabay

Artsen van de Spoedeisende Hulp van het MMC werken sinds kort met tablets om te communiceren met patiënten. Het gaat om patiënten die (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus en daarom in contactisolatie worden behandeld.

Veel contactmomenten

Op de Spoedeisende Hulp (SEH) worden veel onderzoeken gedaan. Dit zorgt voor veel contactmomenten tussen de arts en de patiënt. Een patiënt in contactisolatie moet in volledig beschermende kleding behandeld worden. Het steeds omkleden kost tijd en het beschermingsmateriaal is schaars. Daarbij is er ook nog eens een kleine kans om besmet te raken. Patiënten in isolatie krijgen daarom de arts nu via een tablet te zien.

Het inzetten van de tablet op de SEH leidt tot een flinke reductie in het gebruik van persoonlijke beschermingsmaterialen. Op drukke dagen betekent dit een besparing van 40 tot 50 sets beschermingsmaterialen. Een bijkomend voordeel is dat patiënten het gezicht van hun zorgverlener vaker zien, en dan ook zonder masker.

Doorgaans hoeft nu de arts nog maar één keer naar binnen bij de patiënt, namelijk voor het lichamelijk onderzoek. Sommige consulten, zoals een gesprek over niet-reanimeren en slecht-nieuwsgesprekken vinden nog wel face-to-face plaats.

Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat patiënten de tablet als een prettig middel ervaren om te communiceren. Ze zien het gezicht van de arts en dat is erg belangrijk voor een goed patiëntencontact. Gezien deze positieve ervaring wordt nu onderzocht of er vaste beeldschermen op de kamers kunnen komen hangen. Patiënten hoeven dan niets meer te doen om de verbinding tot stand te brengen. Vooral voor ouderen is dat prettig.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen