Horeca blij met opening maar hoopt op snelle versoepeling van regels

De dames Van Grootel van 't Stuupke
De dames Van Grootel van 't Stuupke
Foto: Veldhoven.nieuws

De meeste cafés en restaurants in Veldhoven zijn weer beperkt open. Dat leidde tot blijdschap, maar nog niet tot voldoende toekomstperspectief.

Onwerkelijk

‘Welkom terug’ staat er op een bord bij Restaurant De Driesprong. Met de nodige anderhalve metermaatregelen mogen er weer gasten komen. In het voorste deel van de uitspanning kunnen 20 gasten zitten en in de serre nog eens 10. Uitbaatster Linda Warmoeskerken wist niet wat ze zondag 15 maart meemaakte. “Laat in de middag wordt bekend gemaakt dat de horeca om 18.00 uur de deuren moet sluiten. Al het eten dat door klanten besteld was hebben we ingepakt en aan hen meegegeven. Het was zo onwerkelijk.” Maar ze zit niet bij de pakken neer en schept de mogelijkheid om maaltijden af te halen. Tot haar vreugde liep dat naar tevredenheid. Nu De Driesprong weer open is, is het afhalen minimaal. “Het komt nu weer op gang. We mogen niet mopperen, alleen de grote groepen vallen weg.” Normaal kan ze 70 gasten een plaatsje geven, dus ze hoopt dat de anderhalve metermaatregel zo snel mogelijk verdwijnt.

Toekomstperspectief

Datzelfde zegt Geert van Loon van Lovano Kitchen and Bar. “We zijn heel blij dat we weer open zijn. Maar we hopen wel dat er snel een versoepeling van de regels komt zodat we weer toekomstperspectief hebben.” Na de verplichte sluiting introduceert Lovano de belevingsbox. Het concept van een borrelbox, lunchbox en dinerbox blijkt een succes en ook de take away liep goed. Na een verbouwing in het najaar van 2019 heeft de uitspanning in Oerle binnen 90 à 95 zitplaatsen en buiten nog eens 160. Nu mag Van Loon binnen slechts 30 gasten verwelkomen.

Gastvrijheid weg

Dorpscafé ’t Stuupke in Zeelst trekt op een normale zaterdagavond zo’n 150 klanten. Dat kan sinds 1 juni niet meer. Dankzij hun goede buren mogen ze het plein naast het café nu gebruiken. “We hebben nu buiten 46 zitplaatsen”, zeggen de dames Van Grootel. Ze zijn dankbaar dat de vaste klanten met hun meedenken. “Ze werken mee aan de verspreiding van de drukte. Dan komen ze bijvoorbeeld in de middag in plaats van in de avond. Maar dit moet zo niet te lang duren.“ Ook zien ze de gastvrijheid in het geding komen. “We moeten nu veel vragen stellen. De gastvrijheid is weg. We hopen dat de anderhalve meter er snel af gaat en voor nu hopen we op veel zon.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen