Interpretatie coronaregels leidt tot grote verschillen in aantallen boetes

Foto: Succo via Pixabay

De handhaving van de coronaregels leidt tot sterk uiteenlopende aantallen boetes per gemeente of veiligheidsregio. Ook in Veldhoven zijn boetes uitgedeeld.

Uit een onderzoek van de Volkskrant over de periode tussen 23 maart en 28 juni blijken grote verschillen in aantallen opgelegde boetes. De conclusie is gerechtvaardigd dat burgemeesters in Nederland verschillend zijn omgegaan met de handhaving van coronaregels. Onder meer het verbod op samenkomsten, vastgelegd in noodverordeningen, zorgde voor verwarring. Daarvoor zijn de meeste boetes uitgedeeld. Terwijl de ene burgemeester vooral handhaaft op de anderhalve meter afstand, legt een andere meer de nadruk op handhaven op groepsvorming van drie of meer personen. Ook kan uit de cijfers de conclusie worden getrokken dat de ene gemeente een hogere prioriteit toekent aan handhaving van de coronaregels dan de andere.

Met 1.400 boetes gaat Rotterdam in absolute cijfers aan kop. In Amsterdam zijn er in voornoemde periode 835 uitgeschreven. Gerekend per 10.000 inwoners steekt Nijmegen (32,5 boetes) onder de 10 grootste gemeenten met kop en schouders boven de rest uit. Eindhoven staat met 8,9 boetes per 10.000 inwoners op plaats 8. In Veldhoven zijn tussen 23 maart en 28 juni 32 boetes opgelegd.

Afspraak of toevallige ontmoeting?

Het verbod op samenkomsten ligt vast in artikel 2.1 van de modelnoodverordening. Volgens het Veiligheidsberaad geldt een afgesproken bijeenkomst van drie of meer personen als een verboden samenkomst. Toevallige ontmoetingen waren wel toegestaan als anderhalve meter afstand werd gehouden. Handhavers moesten vervolgens volgens het Veiligheidsberaad beoordelen of de ontmoeting toevallig of afgesproken was. Hiermee ging de ene veiligheidsregio soepeler om dan de andere.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen