Bestrijding eikenprocessierups van start

Foto: Veldhoven.nieuws

De eikenprocessierups blijkt dit jaar in topconditie. De eerste rupsen zijn al uit hun eitjes gekropen, de eerste jeuk door de brandharen is half mei te verwachten.

In 2019 hadden we in Veldhoven, net zoals in grote delen van Nederland, veel meer last van de eikenprocessierups dan in de jaren daarvoor. Dit jaar bestrijdt de gemeente de plekken in Veldhoven waar inwoners er het meeste last van kunnen hebben. Dat gebeurt op de volgende manieren.

Nestkastjes In de eikenbomen

Bij kinderboerderij De Hazewinkel, de MFA Midden en De Run 2000 zijn nestkastjes voor meesjes opgehangen. Deze vogeltjes voeren hun jongen met allerlei insecten, óók met de eikenprocessierups. Zo helpen ze hopelijk mee met de bestrijding.

 

Bestrijding met biologische middelen

Sinds 2010 bestrijdt de gemeente de eikenprocessierups met biologische middelen. Dat begint zodra  de eikenblaadjes beginnen te groeien. Met een boomnevelspuit wordt de bestrijdingsvloeistof zo hoog mogelijk in de bomen gespoten. Gisteren is een aannemer begonnen met de bestrijding. Ook vandaag werkt de aannemer hieraan tot 01.30 uur in de nacht. Na 10 werkdagen volgt nog een tweede ronde.

Bestrijding met aaltjes

In de eikenbomen aan de Sterrenlaan komen beschermde vlindersoorten voor. De gemeente volgt  hiervoor de aanwijzingen van de Vlinderstichting en bespuit deze eikenbomen met aaltjes (een soort miniwormpjes die processierupsen opeten). Dit middel heeft geen invloed op de beschermde vlindersoorten.  Dit gebeurt in de avond of de nacht, want alleen dan werkt het middel: als het wordt blootgesteld aan daglicht is het niet of nauwelijks meer actief. Het bespuiten in de avonduren kan voor wat geluidsoverlast zorgen.

Bestrijding met bacteriën op andere plaatsen

De rest van de eikenbomen die behandeld worden, worden preventief gespoten met een biologisch bacteriënpreparaat.  Wanneer: als de bomen een bladbezetting hebben van 30/50 %. Afhankelijk van hoe de natuur zich ontwikkelt is dit eind april, begin mei. Hoe laat: overdag in de kernen en in de avonduren in het buitengebied. Het bespuiten in de avonduren kan voor wat geluidsoverlast zorgen, de gemeente vertrouwt op uw begrip hiervoor.

 

Wegzuigen van nesten

Ook na de preventieve bestrijding kunnen er nog steeds nesten in de eikenbomen komen. In dat geval worden die weggezogen. Nesten in eikenbomen die niet preventief zijn besproeid, worden alleen weggezogen op plaatsen waar meerdere mensen er veel last van hebben. Zoals langs druk bereden fietsroutes, wandelroutes en bij speelterreinen. Plantsoenstroken en bossingels tegen erfafscheiding aan gelegen worden bijvoorbeeld dus niet meegenomen.

Helpt preventief omwikkelen van een boomstam met plastic folie?

Nee. De rupsen komen uit de eipakketjes die hoog in de eikenboom zijn gelegd. Daar eten ze van de bladeren. Ze hoeven dus niet in of uit de boom. Het idee van deze oplossing is dat de folie hun looproute zou blokkeren, maar dat is dus niet het geval.

 

Brandharen zorgen voor enorme overlast

De brandharen van de eikenprocessierups zorgen voor enorme overlast. Elke rups heeft 700.000 van die brandharen. De haren zijn microscopisch klein, ze zijn niet zichtbaar met het blote oog. De haartjes zorgen niet alleen voor een allergische reactie op de huid door jeuk; als ze in de ogen of mond komen kunnen grote ontstekingen ontstaan.

Wat te doen bij klachten:

– Strip de huid met plakband.
– Spoel de huid of ogen goed met lauw water.
– Niet krabben of wrijven.
– Bij hevige jeuk kan verkoelende zalf verlichting geven.
– Kleren moeten grondig worden gewassen, bij voorkeur op 60 graden.
– Vraag een deskundig bedrijf om de rupsen te verwijderen, of vraag advies bij de gemeente.
– Bij ernstige klachten, raadpleeg de huisarts.

Meer informatie is te vinden op www.processierups.nu.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen