Zilverackers wordt uitgebreid met Kransackerdorp

Foto: Veldhoven Nieuws

Tijdens de onlangs gehouden collegevergadering heeft het college besloten in te stemmen met het ontwerpbestemmingsplan ‘Zilverackers, Kransackerdorp’.

Het college is van plan in Zilverackers aan de westzijde van Veldhoven het uitbreidingsgebied Kransackerdorp te ontwikkelen. In dit dorp komen 820 woningen. Deze komen in gehuchten rondom het centrale dorp Huysackers dat momenteel in aanbouw is. Om de ontwikkeling Kransackerdorp mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan worden herzien. Een ontwerpbestemmingsplan hiervoor is inmiddels klaar. Dit wordt in de tweede helft van augustus ter inzage gelegd.

kransakkerdorp

Kransakkerdorpen kwamen en komen vooral veel voor in Noord Brabant. Voorbeelden hiervan zijn Esbeek, Liempde en enkele buurtschappen ten noordoosten van Oirschot.

Kransakkerdorp

Het Brabantse Liempde is een ‘kransakkerdorp’. Dit type nederzetting is, veelal in de Middeleeuwen, ontstaan uit een buurtschap of herdgang, waarbij de boerderijen om een akkercomplex liggen. Kenmerkend voor Liempde is het stratenpatroon dat als een trechtervorm richting de kern loopt. Veel van de toegangswegen komen uit op het driehoekige Concordiapark in het centrum. Ook dit veldje, op de plek waar de Koestraat en de Oude Postbaan elkaar raken, is driehoekig van vorm. In vroeger tijden wordt op deze pleintjes het vee verzameld, waarna een veeherder de dieren naar het weidegebied leidt. Dit wordt de herdgang genoemd. Hiervoor is een taps toelopend pleintje heel praktisch. Liempde is een gaaf gebleven kransakkerdorp waarbij de (veelal bolle) akkers als het ware de bebouwing binnendringen. (bron: D’n Liempdsen Herd).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen