Opnieuw archeologische onderzoeken

Foto: Veldhoven Nieuws

Rond 17 augustus starten weer archeologische onderzoeken op 2 plekken in Veldhoven. Deze keer op bedrijventerrein Habraken en rondom Huysackers.

Gemeenten zijn verplicht om de bodem te laten onderzoeken vóór nieuwbouwontwikkelingen kunnen starten. Bij eerdere onderzoeken in het noordwesten van Veldhoven zijn veel sporen uit het verleden gevonden.

Bedrijventerrein Habraken

Enkele jaren geleden zijn plannen vastgelegd om dit bedrijventerrein stap voor stap aan te leggen. Delen van Habraken zijn daarom in het verleden al archeologisch onderzocht. Nu komen de laatste delen aan de beurt; in totaal zo’n 11 hectare grond. Rond 17 augustus start daar een proefsleuvenonderzoek. Dit onderzoek gaat ongeveer twee weken duren. Het onderzoeksgebied ligt ten zuiden van de Oersebaan en ten westen van de Vooraard. In totaal graven en onderzoeken de archeologen in Habraken zo’n 50 tot 85 proefsleuven. Elke proefsleuf is 25 meter lang, 4 meter breed en 50 tot 80 cm diep.

Wat is een proefsleuvenonderzoek

Een graafmachine graaft een laag van de bodem af. Daarna bekijken de archeologen of in de bodem daaronder sporen van bewoning zichtbaar zijn. Als ze in die proefsleuven belangrijke archeologische sporen vinden, beslist de gemeente of deze verder worden opgegraven en onderzocht.

Rondom Huysackers

In de wijk Zilverackers maken we plaats voor kleine gehuchten. Die komen in de toekomst als een krans om de woonkern Huysackers te liggen. Op sommige plekken in dit gebied is in 2010 al een proefsleuvenonderzoek gedaan. Daar ontdekten de archeologen vindplaatsen die ze nu verder gaan onderzoeken. Zij starten 17 augustus en zijn ongeveer drie maanden bezig. De week ervoor wordt alvast de bovengrond afgegraven. Op andere, nieuwe plekken in dit gebied doen de archeologen een proefsleuvenonderzoek. Dat duurt ongeveer 3 weken. Het onderzoeksgebied ligt tussen de Eindhovensebaan, Zittard en Sondervick.

Eerdere vondsten

Bij de aanleg van bedrijventerrein Habraken zijn eerder al verschillende archeologische onderzoeken gedaan. In 2011 vonden de archeologen iets bijzonders, uniek voor Nederland: de resten van 5 huizen uit het Midden-Neolithicum (ongeveer 3000 jaar voor Christus). Ook werden 10 huisplattegronden opgegraven uit de Midden-Bronstijd (ongeveer 1500 voor Christus).

Tussen 2016 en 2019 is in de wijk Zilverackers ook al bijna 18 hectare akkerland onderzocht. Toen zijn goed bewaarde sporen van bewoning en begraving gevonden uit een totale periode van maar liefst 3000 jaar. Vanaf ongeveer 1500 voor Christus tot 1500 na Christus.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen