Veldhoven verbied komende jaarwisseling ook schieten met carbid

Foto: Koen Roumen on Foter.com

Steeds meer gemeenten doen het carbidschieten tijdens oud en nieuw in de ban. De gemeente Veldhoven sluit zich hierbij ook aan.

Door het vuurwerkverbod stijgt het carbidschieten ineens in populariteit. Het schieten met carbid is in delen van ons land een traditie. In onze contreien is dat niet het geval. In de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Veldhoven stond nog niets over carbid. Dat verandert nu. Het verbod op het schieten met carbid wordt nu toegevoegd aan de APV vóór de besluitvormende raad welke op 15 december plaatsvindt.

Burgemeester Marcel Delhez bevestigt dat zowel het vuurwerk- als het carbidverbod tijdelijk is. Eind 2021 wordt de AVP opnieuw tegen het licht gehouden.

Carbid wordt ook wel calciumcarbide genoemd, Het is een chemische verbinding van calcium en koolstof. Het schieten met carbid gebeurt veel in de noordelijke provincies. Daarbij worden er stukken carbid in bijvoorbeeld een melkbus gedaan. Na toevoeging van wat water ontstaat er een gas. Als er vervolgens een vuurtje bij een opening onderin de bus wordt gehouden, knalt  de deksel of een bal van de melkbus. De soms gigantische knallen kunnen oplopen tot wel 110 decibel.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen