Inrichtingsplan openbare ruimte Huysackers ter inzage

Foto: Veldhoven Nieuws

De gemeente start dit jaar met de inrichting van de openbare ruimte in de wijk Huysackers. De plannen hiervoor zijn online te bekijken.

Het college heeft het concept-ontwerp hiervoor vastgesteld en dit ligt van 20 januari tot en met 2 maart voor iedereen ter inzage. Normaal houdt de gemeente een fysieke bijeenkomst om de plannen te presenteren, maar dat is nu niet mogelijk door de coronamaatregelen. Daarom zijn de plannen online te bekijken via de pagina Bouwen en wonen in Zilverackers. Hier vindt u ook meer achtergrondinformatie over Huysackers en Zilverackers.

Planning

De aanleg van de openbare ruimte wordt in fasen uitgevoerd, afhankelijk van de woningbouw. De start is naar verwachting half 2021.

Algemene uitgangspunten openbare ruimte

Huysackers wordt een dorp met een duidelijke Brabantse kwaliteit. Met gebakken bestratingsmateriaal in de wegen en voetpaden. In verschillende maten, kleuren en legverbanden voor de rijbaan, het trottoir en parkeren. (Grijze) betonbanden scheiden de verschillende verhardingen en verduidelijken de verschillende functies van het openbaar gebied.

Veel groen en bomen

Naast verharding is er veel aandacht voor planten en bomen, in verschillende soorten om ook de biodiversiteit te stimuleren. Langs de oude weg de Roskam en in het centrum van het dorp aan de Brink komen rijen hoge bomen. En ook op een aantal andere plekken. Bomen in de woonstraten planten we ‘verstrooid’, op niet-regelmatige afstanden. Afhankelijk van de ruimte komen hier kleinere of grote boomsoorten.

Bijzondere plekken

Daarnaast zijn er karakteristieke plekken die verwijzen naar de traditionele Kempische dorpen. Denk hierbij aan de Brink, het erf en het hof. Rond het dorp gaan we het landschap inrichten met functies als spelen, wandelen en waterberging. Een aantal bijzondere plekken markeren we met opvallend bestratingsmateriaal, straatverlichting, straatmeubilair of een (kunst)object.

Duurzaamheid en water

In Huysackers is veel aandacht voor duurzaamheid. Het dorp krijgt geen gasleiding en de woningen wekken hun eigen energie op. Het zichtbaar afvoeren van regenwater is een belangrijk onderdeel van de openbare ruimte. Er komt geen hemelwaterriolering. Al het regenwater wordt opgevangen en bovengronds afgevoerd en geborgen in waterbergingen aan de rand van het dorp. We combineren de waterberging met spelen, zodat jongeren ervan leren.

Materialen

Ook de materialen in het openbaar gebied zijn duurzaam. De bestrating van gebakken materiaal en natuursteen heeft een lange levensduur en is herbruikbaar. Daarnaast passen we duurzaam hout toe in bijvoorbeeld straatmeubilair en speelvoorzieningen. De masten en armaturen van de straatverlichting hebben een klassieke, dorpse uitstraling, maar zijn ook modern en duurzaam.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen