Dunning bossen Halfmijl

Foto: Veldhoven Nieuws

In Halfmijl laat de gemeente een deel van de bossen dunnen, zodat er meer soorten en structuren in het bos komen. Door bomen weg te halen, krijgen andere bomen meer ruimte.

Er worden ook nieuwe bomen geplant, zoals esdoorns, zoete kers en lindes. Dit zijn bomen die hier van nature thuishoren. Halfmijl wordt een gemengd bos met loofbomen én naaldbomen. Een bos met verschillen in hoog en laag, in dicht en open, in dik en dun. Dit trekt meer verschillende soorten planten en dieren en het bos wordt aantrekkelijker om te bezoeken.

Werk in uitvoering

De bomen die worden weggehaald, zijn met oranje verf gemerkt. Voor het werk wordt een zogenaamde oogstmachine ingezet. Hiermee worden bomen gekapt, zijtakken weggehaald en de stam in stukken gezaagd. De gezaagde stukken gaan naar de houtverwerkende industrie. Daar maken ze er onder andere planken en plaatmateriaal van. De uitvoerder werkt volgens de Gedragscode zorgvuldig bosbeheer. Dat betekent dat rekening wordt gehouden met roofvogelnesten, spechten(nesten), mierennesten, holen en zeldzame planten. De uitvoerder geeft dit aan met rood-wit lint, zodat het goed opvalt.

Planning

De verwachting is dat de werkzaamheden in het voorjaar van 2022 zijn afgerond. Het kan zijn dat u wat overlast ervaart. De gemeente vraagt daarvoor uw begrip en probeert dit tot een minimum te beperken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen