Gemeente start snoeien van bomen

Boominspecteurs hebben vooraf de bomen aandachtig bekeken
Boominspecteurs hebben vooraf de bomen aandachtig bekeken
Foto: Veldhoven.nieuws

De gemeente is deze week gestart met periodieke snoeiwerkzaamheden aan bomen in de wijken Zeelst, Meerveldhoven, bedrijvengebied De Run, Zonderwijk, Veldhoven-Dorp en het zuidelijke buitengebied.

De gemeente is eigenaar van de bomen in het openbaar gebied. Dat betekent dat ze ook een wettelijke zorgplicht heeft: het is haar taak om ervoor te zorgen dat we een veilig en gezond bomenbestand houden, waarvan iedereen kan genieten. Daarom worden de bomen elke drie jaar en waar nodig vaker bekeken door een boomdeskundige. Als uit die visuele inspectie blijkt dat maatregelen nodig zijn, worden die uitgevoerd.

Eind 2022 zijn 10.227 bomen in bovenstaande wijken beoordeeld op veiligheid en snoeibehoefte. De boominspecteurs hebben de bomen aandachtig bekeken en beoordeeld op gebreken aan de stam, takken in de kroon en zwamaantastingen. Dat heet een ‘boomveiligheidsonderzoek’. Op basis van de onderzoeksgegevens worden de te nemen maatregelen bepaald. In de meeste gevallen gaat het om regulier snoeien van een boom en/of het verwijderen van gevaarlijke dode takken.

Uit de inspectie zijn 6.379 bomen naar voren gekomen met een snoeibehoefte. Het kan voorkomen dat niet alle bomen in de straat worden gesnoeid. Het is dan niet nodig takken te verwijderen.

De werkzaamheden lopen door tot september.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen