Archeologisch onderzoek in zuidelijk gebied Djept

Foto: Veldhoven Nieuws

Sinds maandag 10 juli vervolgt de gemeente het archeologisch onderzoek in Djept. Dit duurt tot ongeveer half september. Voor de veiligheid is het gebied afgezet met hekken.

In de afgelopen weken onderzochten archeologen de bodem al. Hiervoor zijn met een graafmachine ruim 50 proefsleuven (langwerpige afgravingen van 25 x 4 meter) gemaakt. In de sleuven zochten ze naar archeologische resten. Ze ontdekten in het zuidelijke deel van Djept sporen van houten boerderijen en waterputten uit de middeleeuwen (ongeveer 1000 – 1300 na Christus). Misschien gaat het wel om het middeleeuwse gehucht Djept. Ze graven de komende weken de archeologische vindplaats op.

Archeologisch erfgoed

Het proefsleuvenonderzoek maakte duidelijk wat voor archeologische resten er in de bodem van Djept zitten. De archeologen graven die resten nu op. Omdat de gemeente het belangrijk vindt dat er zorgvuldig wordt omgegaan met ons archeologisch erfgoed, gaat dit soort onderzoek altijd vooraf aan nieuwbouw in Veldhoven. Het onderzoek heeft geen invloed op de planning van de bouw in Djept.

Afzettingen

Het op te graven gebied ligt in het zuidelijk deel van het plangebied Djept (tussen Polderstraat en Heerbaan) en is 1,9 hectare (bijna 3 voetbalvelden) groot. Omdat er met een graafmachine wordt gewerkt en soms diepe kuilen worden gegraven, is dit gebied afgezet met hekken en niet openbaar toegankelijk.

Open middag in september

Begin september 2023 houdt de gemeente, samen met de archeologen, een open middag. Iedereen kan de vondsten van het onderzoek in Djept dan van dichtbij bekijken. Hierover volgt later meer informatie. Houd hiervoor het gemeentenieuws en de nieuwspagina op de website in de gaten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen