Kluskar officieel van start in Veldhoven

De Klushalte in 'd Ekker werd feestelijk in gebruik genomen.
De Klushalte in 'd Ekker werd feestelijk in gebruik genomen.
Foto: Veldhoven Nieuws

Met een druk op de knop ‘toverde’ wethouder Mariëlle Giesbertz woensdag 13 december de kerstverlichting aan bij de Klushalte op de Papenvoort. Het markeerde de officiële start van de Kluskar in Veldhoven, te beginnen in de wijk d’Ekker.

“De Kluskar is een fantastisch nieuw project in deze wijk”, vertelde de wethouder de talloze aanwezigen. Ze benadrukte nog maar eens dat het aanbrengen van duurzame verbeteringen aan de woningen gratis is. Bij de Klushalte kunnen inwoners informatie krijgen of een afspraak maken met de Kluskar om hun huis energiezuiniger te maken.

De Kluskar helpt inwoners om energie te besparen. Dat is goed voor hun portemonnee en ook voor het milieu. Goed isoleren van de woning is belangrijk, maar vaak zijn er bij bewoners geen financiële middelen om duurzame verbeteringen aan te brengen.

Gratis hulp

Daarom stelt de gemeente een energiecoach beschikbaar. Die kijkt mee waar de bewoner het meeste op kan besparen. Soms zijn dit kleine gedragsveranderingen en soms energiebesparende maatregelen. Bewoners in d’Ekker kunnen een afspraak maken met de Kluskar. Eerst komt een energiecoach langs om te kijken waar een bewoner het meest mee geholpen is. Als het nodig is komt er daarna een energieklusser langs om energiebesparende maatregelen aan te brengen. Dat is gratis. Het maakt ook niet uit of het om een huur- of een koopwoning gaat.

De Klushalte

De Klushalte staat op diverse tijdstippen op verschillende plekken in de wijk. Inwoners worden via berichten in social media op de hoogte gebracht waar zij de klushalte kunnen vinden.

Afspraak maken

Er zijn verschillende manieren voor inwoners om een afspraak te maken met de Kluskar. Op borden in de wijk staat een QR-code. Door deze te scannen, komt men bij een aanmeldingssite.

Geïnteresseerden kunnen ook een afspraak plannen via www.veldhoven.nl/kluskar.

Gemeente helpt

Uit TNO-onderzoek (2022) blijkt dat ca. 1.600 huishoudens in Veldhoven in energiearmoede leven. Daarvan is sprake als een huishouden de energierekening niet kan betalen. Of wanneer het hoge energiekosten heeft door een slecht geïsoleerd huis en er niet de financiële mogelijkheid is om dit aan te pakken. De gemeente Veldhoven is daarom eind 2022 met rijksmiddelen gestart om huishoudens te helpen met het verlagen van hun energierekening.

De aanwezigen werden aan het eind van de bijeenkomst nog verrast met een tijdschakelaar of douchetimer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen