Matrassen per 1 januari gratis inleveren bij de Milieustraat

Foto: veldhoven.nieuws

Vanaf 1 januari 2024 kunt u matrassen gratis inleveren bij de Milieustraat. Deze worden vervolgens voor nieuwe producten gebruikt.

Koopt u een nieuw matras, dan betaalt u in de winkel een verwijderingsbijdrage aan Matras Recycling Nederland. Gemeenten krijgen van deze organisatie een vergoeding voor het inzamelen en verwerken van afgedankte matrassen. De vergoeding voor gemeenten gaat omhoog. Daarom is vanaf 1 januari in het nieuwe jaar het inleveren van matrassen op de Milieustraat gratis.

Maximaal vier matrassen

Een matras gaat gemiddeld acht tot tien jaar mee. Een matras dat u niet langer gebruikt, brengt u naar de Milieustraat. U mag maximaal vier matrassen per bezoek inleveren. Op deze manier is er  voldoende ruimte om matrassen droog te bewaren in dichte matraskarren. Dat zorgt voor een goede recycling.

Lever matrassen droog in!

Hergebruik van grondstoffen uit natte matrassen gaat niet. Ook kan in natte matrassen broei ontstaan, net als in een vochtige hooiberg. Broei leidt tot gasvorming en dat heeft vaak weer brand tot gevolg tijdens het transport of in de recyclingfabriek. Dat wil de gemeente graag voorkomen. Lever daarom uw matras droog in.

Hergebruiken

De matrassen die u inlevert worden voor nieuwe producten gebruikt, zoals isolatiemateriaal, ondertapijt en judomatten. De stalen veren gaan naar de staalproductie. Zo gaat er niets verloren.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen