Vanwege ontploffingsgevaar mogen lachgascilinders niet in een vuilniswagen terechtkomen. Ze kunnen gratis worden ingeleverd bij de Milieustraat.
In totaal heeft 7,3 procent van de Nederlanders ooit lachgas gebruikt. Dit zijn ongeveer 1 miljoen Nederlanders. Het gebruik neemt wel af (van 3,2% van de Nederlanders in 2019 naar 1,3% in 2022), maar de verpakking van lachgas, de zogenaamde lachgascilinders en -patronen, zorgen in de afvalstroom voor veel problemen. De cilinders zijn drukhouders. Ze kunnen ontploffen in bijvoorbeeld vuilniswagens of verbrandingsovens. Dat is levensgevaarlijk en zorgt voor veel schade.
Sinds 1 januari 2023 staat lachgas op lijst 2 van de Opiumwet. Het is daarom verboden om lachgas voor recreatief gebruik te bezitten en te verkopen en ook om lachgascilinders te vervoeren. Lachgas wordt wel gebruikt als narcosemiddel in het ziekenhuis of als kortdurende pijnstiller door tandartsen en in ambulances.
Heb je lachgascilinders in je bezit, gooi ze dan niet in de afvalcontainer. Dat is net zo gevaarlijk als wanneer er gasflessen in de container zouden liggen. Het leidt tot heel heftige explosies en dat is gevaarlijk voor vuilnismannen en medewerkers in de afvalverbrandingsinstallaties. Laat ze ook niet achter in de berm of ergens anders in de buitenruimte. Dat kan ook leiden tot ongelukken.
Dus… gooi ze niet zomaar weg. Lever ze gratis in bij de Milieustraat. Dat kan zonder enig probleem. Hoewel het om verboden middelen gaat, wacht de politie niemand op bij de Milieustraat. Je kunt er dus gemakkelijk vanaf. Dan blijft iedereen veilig.
Bron: Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD) en Drugsinfo.nl