Rond 1 december starten gemeente Veldhoven en Bosgroep Zuid Nederland met het verspreiden van steenmeel op bossen ten noorden van het Halfmijl.
Het steenmeel draagt bij aan een duurzaam herstel van de bodem in natuurgebieden. De verspreiding gebeurt met een helikopter en duurt ongeveer 3 dagen.
Bij gunstig weer wordt op doordeweekse dagen gestrooid. Voor de veiligheid is het strooigebied tijdens de werkzaamheden afgesloten voor bezoekers. Het steenmeel is niet schadelijk, maar het zou kunnen dat er bijvoorbeeld kleine steentjes tussen zitten die vanaf hoogte wel gevaarlijk kunnen zijn.
In veel natuurgebieden is de bodem door verzuring en vermesting belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, kalium en sporenelementen kwijtgeraakt. Hierdoor is de bodem sterk verarmd en gaat het bodemleven hard achteruit. Daardoor hebben allerlei planten en dieren het moeilijk en sommige verdwijnen zelfs. De natuur kan deze problemen niet meer zelf oplossen. Steenmeel is één van de herstelmaatregelen om het gebied te helpen herstellen.
Steenmeel is 100% natuurlijk. Het bestaat het uit gemalen steen; lavagesteente om precies te zijn. Daarin zitten belangrijke voedingsstoffen zoals kalium, calcium en mangaan. Het steenmeel is kort te zien als een dun waasje op de grond. Het lijkt een beetje op ‘metselzand’. Het materiaal verdwijnt al snel in de grond. Daar wordt het opgenomen door planten.