Er zijn deze week twee bonte vari’s in Zoo Veldhoven geboren.

Foto: Zoo Veldhoven

De ouders en de kleine halfaapjes zelf maken het goed, volgens de Zoo.

De ouders van de jongen zijn beide 13 jaar oud. Het is tweede keer dat Jeremy en Grouny voor nageslacht hebben gezorgd. Beide jongen maken het goed, het geslacht is nog niet bekend.

Typische zwart-wittekening

Bonte of zwart-witte vari’s leven aan de oostkust van Madagaskar, een eiland voor de kust van Zuidoost-Afrika. De vari of bonte maki is een lemuur uit de familie van maki’s. Hij is na de Indri de grootste nog levende halfaap. De vari heeft een langharige vacht en een kraag die de oren en kin bedekt. Hij onderscheidt zich van de verwante rode vari door de typische zwart-wittekening. De grootste bedreiging voor de bonte vari is het steeds kleiner worden van zijn leefgebied doordat mensen de bomen kappen, waarschijnlijk omdat zij de vruchten van grote bomen eten welke vaak als eerste gekapt worden.

 

Crowdfunding loopt goed

Er is meer goed nieuws, de crowdfundactie loopt goed! Maar het eindbedrag is nog niet gehaald, dus alle hulp is welkom, laat eigenaar Richard Loomans weten. Momenteel is er via crowdfunding ruim 19.000 euro opgehaald. Het streefbedrag is 65.000 euro. Daarmee kan Zoo Veldhoven twee maanden vooruit nu het park de deuren noodgedwongen op slot moet houden.

Loomans hoopt dat bezoekers zo snel mogelijk weer welkom zijn. Een beperkte openstelling zou al helpen, maar is niet kostendekkend. Loomans: “Het zal allemaal wat schelen. Het zal allemaal helpen om te zorgen dat we van de ondergang gered worden.”

Zoo Veldhoven steunen kan hier

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen