Hoe Kees Heijligers met zijn orgelspel zijn latere echtgenote veroverde

Foto: Veldhoven.nieuws

Al 80 jaar zit Kees Heijligers (86) regelmatig achter het orgel. Zondag 12 juli is stilgestaan bij zijn 60-jarig jubileum als organist in Veldhoven. Maar met zijn orgelspel veroverde hij ook zijn latere echtgenote.

Kees groeide op in een gezin met 7 kinderen. Er waren weinig mogelijkheden voor orgelstudie. Zoals in veel protestantse gezinnen, stond er kort na de Tweede Wereldoorlog ook in huize Heijligers een harmonium. Zijn vader, organist in een Eindhovense kerk, leerde Kees het notenschrift en maakte hem thuis op het harmonium.

Inmiddels getrouwd met Rie begon hij als gediplomeerd horlogemaker een zaak in de Burgemeester van Hoofflaan. Met smaak vertelt hij hoe hij met zijn orgelspel indertijd het hart van Rie stal. Als tiener mocht hij al af en toe spelen in de Eindhovense kerk waar zijn vader organist was. In die periode bracht Kees de zomervakanties door bij zijn opa, die in Maasland een tuinderij had. Als dertienjarige viel zijn oog er in de kerk op een mooi meisje van dezelfde leeftijd. Van het begin af aan vond hij haar leuk. Elke zomervakantie fietste hij weer naar Maasland, in de hoop haar opnieuw ergens tegen te komen. “Het zevende jaar regelde ik dat ik er tijdens een kerkdienst op het orgel mocht spelen. Dat maakte veel indruk op haar. Gaandeweg raakte ik bevriend met haar broer en zo kwam ik bij hen in huis. Rie en ik kregen een relatie en in 1957 zijn we getrouwd. Ik heb mijn vrouw dus via het orgel veroverd.”

Uitdaging

Nog zeker 2 keer per maand luistert hij in de Immanuelkerk de dienst op zondagmorgen op. Voor de nummers kan hij uit ruim 60 orgelboeken putten. Enkele daarvan zijn van zijn vader geweest die de boeken een eeuw geleden kocht. Thuis oefent hij de nummers op een Heyligers orgel. “Dit orgel is gemaakt door mijn broer die een orgelfabriek in Ermelo had.” Na 60 jaar biedt het orgelspel hem nog steeds veel plezier. “De uitdaging blijft om een lied zo te spelen dat het aantrekkelijk is om naar te luisteren en om mee te zingen.” Dat hij het nog steeds met veel plezier doet, beschouwt de organist als een godswonder.

Bijzonder cadeau

Kees heijligers

Bij zo’n bijzonder jubileum hoort ook een bijzonder cadeau. Aan het eind van de dienst neemt Kees plaats op een orgelbank om naar een mooie toespraak te luisteren. Duidelijk wordt dat men heel blij is met de gave van de organist. Dan komt het bijzondere cadeau, dat nog onder een doek verstopt is. Kees mag zijn cadeau zelf onthullen. Hij wordt verblijdt met een uniek geciseleerd orgelpijpje met een tingehalte van 80%. Het fraaie kleinood is gemaakt door orgelmaker Pels & Van Leeuwen in Rosmalen. Geciseleerde frontpijpen werden vroeger bij een beperkt aantal orgels gebruikt om het orgelfront te verfraaien.

orgelpijp

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen