Via een speldenprik naar het altaar

Foto: Veldhoven Nieuws

Het begon met een speldenprik en eindigde voor het altaar. Op 2 augustus zijn Joop en Teuny Vermeulen-Blokland maar liefst 65 jaar getrouwd.

Sinds 1966 woont het echtpaar in Veldhoven, maar de wieg van Joop stond in Fijnaart en die van Teuny in Zevenbergschen Hoek. In 1947 zaten ze toevallig achter elkaar in de bus. Teuny (13) had een speld op haar kleding waarmee ze Joop (14) een prik in zijn achterste gaf. Die schoot uit zijn zitplaats en het eerste contact was gelegd. Allebei zaten ze op school in Zevenbergen. Joop op de MULO en Teuny op de huishoudschool. Tussen de middag zochten ze elkaar op. In 1950 kregen ze officieel verkering.

Teuny vertrok op zeker moment naar Ermelo. “Daar ben ik opgeleid tot verpleegkundige. Tot aan ons trouwen werkte ik er in De Hooge Riet.” Joop koos na de MULO voor de fruitteeltschool in Steenbergen. “5 dagen werken en 1 dag naar school. Ik had op de MULO geen scheikunde gehad. Dat leerde ik van een jongen terwijl we samen op de fiets naar de fruitteeltschool reden. Na anderhalf jaar ben ik geslaagd. Mijn loon ging meteen omhoog van 15 naar 30 gulden.”

‘Ga maar vliegen’

Toen moest hij zijn militaire dienstplicht gaan vervullen. “Ik had geen hoogtevrees. Een vriend van me zei: ga maar vliegen.” Joop volgde de opleiding tot piloot in Woensdrecht en in Amerika. In mei 1954 kreeg ik mijn Nederlands en Amerikaans vliegbrevet. In totaal heb ik 8 jaar gevlogen in 10 verschillende vliegtuigen.”

echtpaar Vermeulen

Op 2 augustus 1955 trouwde het stel in de kerk in Zevenbergen. “Er heerste toen woningnood, dus we zijn bij mijn ouders gaan inwonen. In april 1956 kregen we een huis in Eindhoven aangeboden”, vertelt Teuny. Als snel diende zich de eerste van 4 kinderen aan. In 1960 stopte Joop als piloot bij de Koninklijke Luchtmacht. “Teuny was inmiddels in verwachting van ons tweede kind. Ze had liever dat ik stopte. Toen werd ik buitendienstmedewerker voor het IAK in Eindhoven. Dat heb ik tot aan mijn pensioen gedaan.”

Eerste prijzen

Toen Teuny trouwde, moest ze verplicht stoppen met werken. Ze kreeg de zorg voor het huishouden en de kinderen. Alle kleding maakte ze zelf. “Vrouwen van Philipspersoneel mochten indertijd meedoen aan een show van zelfgemaakte kleding. Daar heb ik verschillende jaren aan meegedaan en veel eerste prijzen gewonnen.”

Varen en vissen

In 1966 verhuisde de familie naar Veldhoven. De tuin houden ze samen nog steeds bij. Teuny leest veel en geniet van haar hobby bloemschikken. “Ik was 13 jaar coach van de bloemenclub van PVGE in ’t Tweespan. Nog steeds ben ik daar lid van. Liturgisch bloemschikken doe ik samen met 5 andere dames voor de Immanuelkerk.” Bridgen doet het briljanten paar al 64 jaar. Ook dat doen ze nu bij PVGE. 35 jaar hadden ze een boot van 12 meter lang. “Vissen en varen was altijd een grote hobby van ons. Ik ving vaak meer dan Joop”, zegt Teuny met een lach. Sinds 3 jaar vaart een van de kinderen met de boot. Joop geniet inmiddels al weer 28 jaar van zijn pensioen. “En dat bevalt me nog steeds uitstekend.” Hij houdt zich bezig met genealogie en zijn verzameling jokers en aantekenstrookjes.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen