Merefelt Oktober breide mee aan de langste sjaal van Nederland

Mevr. Van der Staay (100) en Kim Panken (10) maakten de lengte bekend.
Mevr. Van der Staay (100) en Kim Panken (10) maakten de lengte bekend.
Foto: Oktober

Maandenlang is er door cliënten, medewerkers, vrijwilligers en buurtbewoners van Merefelt en de andere locaties van Oktober gebreid. En de opzet is gelukt: samen hebben ze de langste sjaal van Nederland gebreid.

De oudste breister, mevrouw van der Staay van 100 jaar en de jongste breister, Kim Panken van 10 jaar, maakten dinsdag 5 oktober de lengte van de gebreide sjaal bekend. Met 7.705,45 meter is het de langste van Nederland.

Breien voor warme zorg

Samen met cliënten, medewerkers, vrijwilligers en buurtbewoners breide Oktober de afgelopen twee jaar voor warme zorg. Voor kwetsbare ouderen kan een beetje warmte en aandacht al een groot verschil maken. Om de cliënten met warmte te verbinden, breide men bij Oktober samen aan de langste sjaal ooit gebreid in Nederland. Het doel was om het record van 7,2 kilometer te verbreken.

Een lange sjaal vol verhalen

Twee jaar lang werd er hard gewerkt aan de sjaal. Eerst gezellig via brei-avonden en -middagen bij onze huizen. Al breiend kwamen de tongen los en werden er vele verhalen verteld. Jong en oud, verbonden door de lange sjaal. Tijdens de coronapandemie werd er ook gebreid. Nu niet meer met z’n allen bij elkaar, maar bij de mensen thuis. Vele cliënten en vrijwilligers geven aan dat het breien ze iets te doen gaf, een doel om naartoe te werken.

Meetmoment

De stukken gebreide sjaal konden tot en met 25 juli 2021 worden ingeleverd bij de Oktober locaties. Op 8 september 2021, een mooie zonnige dag, hebben enkele medewerkers en vrijwilligers van Oktober de sjaal uitgerold op een voetbalveld en opgemeten. Hiervan is een mooi filmpje gemaakt.

Op een voetbalveld werden de sjaals opgemeten.

Bekendmaking lengte sjaal

Op 5 oktober 2021 was het dan zo ver. Met een feestelijk moment op hoofdlocatie Floriaan in Bladel werd de lengte van de sjaal bekend gemaakt. Genodigden waren de cliënten en vrijwilligers van de brei-clubs die zo hard aan de sjaal hebben gewerkt deze afgelopen jaren. Het management en bestuur van Oktober spraken mooie woorden en ook de wethouder van de gemeente Bladel sprak zijn bewondering uit. Alle bewoners, medewerkers en vrijwilligers binnen de huizen van Oktober werden die dag getrakteerd op een speciaal gebakje. Zo konden ze ook een beetje meegenieten van het behaalde resultaat.

Wat te doen met die lange sjaal?

Na afloop worden de stukken sjaal omgetoverd tot mooie dekens, baarkleden, kunstwerken, handzame sjaals van normale lengte, enzovoorts. Heeft u nog een goed idee? Laat het Oktober weten via [email protected].

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen