Koninklijke Erepenning voor Harmonie L’Union Fraternelle

Foto: Koninklijke Nederlandse Munt

Harmonie L’Union Fraternelle ontving op zondag 26 juni de Koninklijke Erepenning uit handen van burgemeester Marcel Delhez. De Harmonie vierde die dag (met een jaar vertraging) haar 150-jarige bestaan in theater de Schalm met het jubileumconcert ‘Wij komme van Zilst’.

Tijdens dit evenement is het korps verrast met de uitreiking. Namens de harmonie nam vicevoorzitter Willem Egelmeers de erepenning in ontvangst. Naast Marcel Delhez was ook wethouder van kunst en cultuur Jeroen Rooijakkers aanwezig om de bijbehorende oorkonde te overhandigen.

De Koninklijke Erepenning is een onderscheiding die in 1965 is ingesteld door toenmalig koningin Juliana. Er zijn strenge eisen aan verbonden om in aanmerking te komen voor een Koninklijke Erepenning. Een vereniging moet minstens vijftig jaar bestaan. Daarnaast moeten zowel de vereniging als de bestuursleden ‘te goeder naam en faam bekendstaan’ en van ‘onbesproken gedrag’ zijn.

,,De harmonie is een vereniging van verbondenheid, met elkaar en met de samenleving. De  maatschappelijke betrokkenheid, de meerwaarde die L’Union Fraternelle voor de vereniging en voor de inwoners van Veldhoven heeft, maken dat u deze onderscheiding verdient”, zei de burgemeester in zijn toespraak.

Geen primeur

De toekenning van de Koninklijke Erepenning aan het korps uit Zeelst is geen primeur voor Veldhoven. Al in 2007 kreeg muziekvereniging St. Ceclia uit Oerle deze bijzondere onderscheiding. De uitreiking vond plaats bij gelegenheid van de viering van het honderdjarig bestaan van toen nog harmonie St. Cecilia. Toenmalig voorzitter Wil de Kort kreeg de onderscheiding overhandigd van waarnemend burgemeester Van der Linde tijdens het jubileumconcert in Theater de Schalm.

Het Veldhovens Muziekkorps viel deze eer al te beurt in 1994 toen het korps het 100-jarig bestaan vierde.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen