Jan en Ans zijn gelukkig en tevree in Veldhoven

Foto: Veldhoven Nieuws

Jan (85) en Ans (84) de Dooij zijn op 1 februari 2024 zestig jaar getrouwd. Het diamanten paar woont sinds enkele jaren in Veldhoven en voelt zich daar gelukkig en tevree.

Jan is geboren en getogen in Ossendrecht. Hij volgde er de lagere school en daarna de ambachtsschool. “Vervolgens heb ik gewerkt voor Aviolanda in de revisie van vliegtuigen. Mijn militaire dienstplicht vervulde ik twee jaar lang bij de luchtmacht.” Aan het eind van zijn diensttijd verhuisden zijn ouders naar Valkenswaard. In 1960 begon Jan als monteur bij het elektriciteitsbedrijf van Philips. “Vijf jaar heb ik elektrische installaties ontworpen. Ook bij die van het Evoluon was ik nauw betrokken. In de tussentijd studeerde ik in de avonduren voor elektrotechnicus. Ook heb ik gewerkt voor het Architecten- en Ingenieursbureau van Philips. Later ben ik chef geworden. Toen Timmer aan het bewind kwam, is het elektriciteitsbedrijf verkocht aan de PNEM. Een groot deel van het personeel verhuisde mee, waaronder ik. Na twee jaar mocht ik er met een regeling uit, ik was toen 56 jaar. Toen ik 60 was, ging mijn Philipspensioen in.”

Dansen

De wieg van Ans stond in Oss. “Toen ik 9 jaar was, verhuisde ons gezin naar Eindhoven. Ik volgde er de huishoudschool en werkte onder meer in een zwembad en voor V&D.” De twee leerden elkaar kennen op een avond van de Eindhovense dansschool Need. Ans: “Een vriendin van mij gaf er dansles. Zij leerde mij ook dansen. In 1963 ontmoette ik daar Jan, en toen was het gebeurd. Het was liefde op het eerste gezicht.” Jan: “Toen ze mij na een dans weer kwam halen, wist ik dat het goed zat.”

Gelijkvloers

Negen maanden later traden ze in het huwelijk en woonden een tijdje in bij de ouders van Jan in Valkenswaard. Vervolgens huurden ze zes jaar een huis van Philips in de Nijlandlaan in Veldhoven. In 1972 kochten ze een huis in Eindhoven om uiteindelijk in 2021 weer naar Veldhoven te verhuizen. “Onze dochters wonen in Veldhoven en ik wou alles gelijkvloers hebben. Dat hebben we nu in ons huis aan de Hertgang. We wonen hier fijn en vlakbij onze dochter die bij Zorgorganisatie Severinus woont. Ook onze andere dochter woont vlakbij.” “We wonen hier gelukkig en tevree”, vult Jan aan.

Philoteunia

Jan is opgegroeid met muziek. In Woensdrecht was hij al lid van de fanfare. “Zestig jaar ben ik spelend lid geweest van de Koninklijke Harmonie Phileutonia Eindhoven. En 33 jaar was ik  tevens secretaris van het korps. Op het laatst bespeelde ik het euphonium. Daarnaast gaf ik 25 jaar leiding aan het jeugdorkest van het korps. Ik ben erelid bij Phileutonia en inmiddels rustend lid.” Daarnaast was Jan ook oprichter van blaaskapel De Schupkes van carnavalsvereniging De Ontginners in Gestel. Verder vindt hij het fijn om in de tuin te werken en bij mooi weer te tennissen bij VLTC.

Toneelspelen

De grootste hobby van Ans was toneelspelen. “Ik ben begonnen bij het Eindhovense Ariëns Toneel. Daarna heb ik een kleine dertig jaar bij Meer Vreugde Kern in Veldhoven gespeeld. Mooie herinneringen heb ik aan die tijd. Jarenlang heb ik gezongen bij het MM-koor van de H. Hartenkerk. Ook was ik een kleine veertig jaar lector in Eindhoven en later in de huidige Christus Koningkerk. Met een groepje dames bezoek ik maandelijks een voorstelling in Theater de Schalm en gaan we naar de sauna.” Het Veldhovense Broekwegkoor kon ook jarenlang op het tweetal rekenen. Jan zingt er nog steeds in, geplaagd door een lichamelijk ongemak lukt dat Ans sinds een jaar helaas niet meer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen