Alle kinderen t/m 12 jaar gratis naar jeugdvoorstellingen in Theater de Schalm

Foto: Veldhoven.nieuws

Alle kinderen t/m 12 jaar mogen vanaf 2024 ‘gratis’ naar jeugdvoorstellingen in Theater de Schalm in het genre jeugd en familie. Het is een initiatief van ASML en Theater de Schalm.

ASML en Theater de Schalm in Veldhoven weten elkaar voor allerlei activiteiten al geruime tijd goed te vinden. Dat heeft geleid tot een diepere samenwerking met een spraakmakend en bijzonder resultaat. Kinderen kennis laten maken met cultuur is een belangrijk aspect binnen hun ontwikkeling. Door deze samenwerking willen ASML en Theater de Schalm de drempel voor theaterbezoek verder verlagen en de deuren openzetten voor een breed en jeugdig publiek.

Cultuur toegankelijk maken voor iedereen

We leven in tijden waarin het dagelijks leven op alle vlakken duurder wordt. Een uitstapje naar het theater wordt daardoor een soort luxe, dat lang niet iedereen zich kan veroorloven. Cultuur is een verrijking van iedereens leven en helpt om zaken die binnen de maatschappij spelen beter te begrijpen. “Door kinderen vanaf jonge leeftijd in aanraking te brengen met cultuur groeit hun leefwereld én hebben ze een onbezorgde middag of avond uit. Het gratis aanbieden van jeugdtheater zorgt ervoor dat ieder gezin naar het theater kan gaan, ook gezinnen met een kleine beurs. Met onze partners zoals Theater de Schalm in hartje Veldhoven, draagt ASML graag bij aan een aantrekkelijke leefomgeving. Het samen beleven van cultuur is daar een mooi onderdeel van”, zegt Carl Leen, programmamanager Maatschappelijke Betrokkenheid bij ASML.

Alle kinderen tot en met 12 jaar gratis

Het aanbod geldt voor voorstellingen die vallen binnen het genre ‘jeugd en familie’. Per boeking gaat minimaal één betalende volwassene mee ter begeleiding van het kindergezelschap. Het blijft dus wel noodzakelijk om kaartjes te reserveren. De mogelijkheid om een regulier betaald kinderticket te kopen blijft ook bestaan.

Voor ouders met een smalle beurs

Ouders of begeleiders die hun eigen theaterkaartje niet zelf kunnen betalen, en/of dat van hun kinderen van 13 tot en met 18 jaar, kunnen via Stichting Leergeld Veldhoven en de Kempen een verzoek doen tot een financiële bijdrage. “Ook met Stichting Leergeld hebben we dus een mooie aanvullende afspraak kunnen maken. Dit maakt dat we met vereende krachten cultuur zo laagdrempelig en toegankelijk mogelijk maken voor álle kinderen. We verwelkomen nog meer partners en medefinancierders, zodat dit een nog breder gedragen en duurzaam Veldhovens initiatief wordt”, voegt directeur-bestuurder Sjoert Bossers van Theater de Schalm enthousiast toe.

Impact van De Maaspoort Venlo

Theater De Schalm is geïnspireerd geraakt door een vergelijkbaar project van De Maaspoort in Venlo, dat vorig jaar als eerste theater in Nederland is gestart met jeugdvoorstellingen gratis aan kinderen aan te bieden. Hiermee hebben zij inmiddels al meer dan 5.000 kinderen bereikt. De gemiddelde zaalbezetting bij familievoorstellingen steeg van 46% naar 74%. Ook is gebleken dat ouders hun kinderen sinds de invoering vaker mee naar voorstellingen nemen die buiten het jeugd- en familiegenre liggen: het aantal kinderen dat cabaret, opera, ballet en musical bezoekt, neemt substantieel toe. Het gratis aanbieden van jeugdvoorstellingen leidt dus tot meer jeugdige bezoekers, maar ook tot een breder bezoek aan het overige culturele aanbod. Dit bracht De Schalm op het idee om het project voor te leggen aan ASML die dit direct heeft omarmd.

Samenwerking op grotere schaal voor meer verbinding

Deze samenwerking tussen ASML en Theater de Schalm is onderdeel van een groter pakket aan gezamenlijke initiatieven en projecten. “We betrekken diverse andere doelgroepen en culturen bij bijzondere voorstellingen, workshops en evenementen. Door theater en muziek aan te bieden in de buurt van zorg- of woonlocaties kunnen we doelgroepen bereiken die niet meer zo gemakkelijk de deur uit kunnen of gaan.

Daarnaast zal er in 2025 een nieuw Veldhovens vrij toegankelijk evenement het levenslicht zien: Exciting Veldhoven,” zegt Sjoert. Exciting Veldhoven is een ééndaags festival. Er zijn optredens en activiteiten in het theater, én buitenoptredens op het Meiveld. Met onder andere gratis workshops en voorstellingen die het internationale karakter van Veldhoven benadrukken, wordt het een laagdrempelig festival voor een brede doelgroep, van jong tot oud. In de aanloop daarnaartoe komen er vanaf 2024 al verschillende kleinere ‘Exciting Veldhoven’ evenementen. Daarmee sluit de samenwerking aan bij de wens van beide partijen: iedereen in de Veldhovense samenleving op diverse momenten in het jaar te verbinden en de kans geven om te participeren aan cultuur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen