Veldhovense Stella wint bijzondere taartenwedstrijd

18 jun , 18:44 HOERA!
stella wouters
Stella Wouters is pas 17, maar ze bakt al als de beste! Op 9 juni toonde ze zich de beste tijdens de uitvaarttaartenwedstrijd van het Amsterdamse museum Tot Zover.
Ruim een op de drie Nederlanders praat nooit over de dood. Tot Zover, het Nederlands Uitvaart Museum in Amsterdam haalt sinds 15 jaar alles uit de kast om de dood bespreekbaar te maken. Met een lach en een traan, en met cake en taart. Het museum is gespecialiseerd in dood, uitvaart en gedenken.
Wat eten we bij afscheid en rouw? Die vraag stond centraal in de thematentoonstelling Een Lekkere Dood. Koffie met cake, bittergarnituur met bier of dadels? Om de tentoonstelling Een Lekkere Dood af te sluiten, organiseerde het museum een taartenwedstrijd. Zondag 9 juni werd de winnaar uitgeroepen door een vakjury met daarin onder meer de Amsterdamse meesterbanketbakker Cees Holtkamp.

Bruidstaarten

Stella bakt al zolang ze weet. Als haar moeder bakte, stond ze er altijd met haar neus bovenop. Inmiddels heeft ze al een handvol bruidstaarten gemaakt en zelfs een wedstrijd gewonnen. Ze staat zo graag in de keuken, dat ze 4 tot 7 dagen van de week kookt. In 2023 hield Van de Weijer Witgoed Specialist bij haar jubileum een bakwedstrijd. Stella deed mee en won de wedstrijd! De hoofdprijs was een heel luxe oven (met camera erin). Een later geplande plaatsing van een nieuwe keuken hebben haar ouders toen naar voor gehaald. Op Stella’s verzoek is er zelfs nog een tweede oven in de keuken geplaatst zodat ze dingen tegelijk kan bakken. Via haar telefoon kan ze in haar gewonnen oven zien hoe het er met haar baksel voor staat. Met recepten werkt ze bijna nooit. “Ik doe alles op smaak. Ik hou van uitdaging, zo blijft het leuk voor mezelf.” Alles wat met eten te maken heeft, onthoudt ze.

Spannend

Bij de uitvaarttaartenwedstrijd had de winnende creatie van het Veldhovense baktalent als thema ‘de rode draad’. Een Aziatische legende vertelt over een onzichtbare rode draad waarmee twee willekeurige mensen met elkaar verbonden zijn. Een verbintenis die niets met tijd of plaats te maken heeft, maar wel alles met lotsbestemming. Ook na de dood blijft de draad intact. Om mee te mogen doen aan de wedstrijd, moest Stella van tevoren haar idee achter de taart aan de organisatie uitleggen. Al snel kreeg ze toestemming om mee te mogen doen. Anderhalve dag werkte ze aan haar bijzondere taart. “Onderweg naar Amsterdam oefende ik mijn verhaaltje voor de jury. Het was spannend, want de andere deelnemers hadden ook heel goede ideeën.” Maar als jongste van alle deelnemers ging Stella er met de eerste prijs vandoor.
taart de rode draad van stella
Stella is momenteel eerstejaars aan de opleiding ‘Allroud food expert’ aan SVO in Eindhoven. Later wil ze een eigen bedrijf beginnen in de foodsector. En ze hoopt zo snel mogelijk een keer deel te nemen aan Heel Holland Bakt.