Er lag veel tijdsdruk op, maar het is gelukt. Zaterdagmiddag is het
boek Veldhoven 100, Van Kempische plattelandsgemeente naar Hightech Region ,gepresenteerd in de bibliotheek.
Het boek is een uitgave van Erfgoedhuis Veldhoven en is geschreven vanuit de eigen achtergrond van de samenstellers. Het geeft een overzicht van de ontwikkeling vanaf “de vereeniging” in 1921 waarvoor niet iedereen stond te juichen tot de Hightech gemeente met plattelandstrekjes die het nu is. Hierdoor zal het boek over 100 jaar dus niet alleen een beeld geven van het Veldhoven van 1921, maar ook van 2021. Met soms een uitstapje naar de 19eeeuw voor duiding en zonder de pretentie om volledig te zijn.
Diverse anekdotes
Omdat de groei van Veldhoven vanuit verschillende invalshoeken wordt bekeken, komen verschillende onderwerpen in het boek aan de orde. Van de gemeentehuizen en cultuur tot het centrum en het archeologisch erfgoed. Ook staan er verschillende anekdotes in. Het vertelt onder andere over de eerste telefoons in Veldhoven die in schril contrast staan met de vele mobieltjes van nu. Drieka van der Linden noemt het eerste toestel in Meerveldhoven d’n hallo. Ook de bekende anekdote over UNA komt voorbij, die de bus naar de kampioenswedstrijd tegen Reusel niet over Veldhoven wil laten rijden, omdat dat ongeluk zou kunnen brengen en die over RKKVO-trainer Drieske Oomens die werkte voor een loon van aardappels, roggebrood en eieren. Een andere anekdote is die van de straatverlichting in Zeelst die aanbleef zodat verwoede kaartliefhebbers hun spel nog konden afmaken onder de lantaarnpaal.
Presentatie
Een veertigtal genodigden was zaterdagmiddag getuige van de overhandiging van de eerste exemplaren van het boek aan wethouder Hans van de Looij en burgemeester Marcel Delhez. De burgemeester had voor deze gelegenheid de ambtsketting om die 100 jaar geleden nog in Veldhoven-Dorp is gebruikt. Er waren complimenten voor de samenstellers van het boek van wethouder Van de Looij en Peter Smetsers als voorzitter van het Comité Veldhoven100.
Een viertal betrokkenen werd speciaal in het zonnetje gezet. Louis Schats als coördinator van de totstandkoming van het boek, Mieke Hurkx die de eindredactie voor haar rekening nam, Jan Keeris voor de layout van het boek en Francien Somers die met haar zoon een film over Veldhoven 100 heeft gemaakt. De film is onder beheer gesteld van Vereniging Erfgoedhuis Veldhoven.
Oplage
Het boek is in een oplage van 1500 stuks verschenen. Zaterdagmiddag werden al zo’n 500 exemplaren afgehaald door mensen in de voorverkoop besteld hadden. Voor belangstellenden is het boek nog te koop bij Bruna Veldhoven en de Primera in de Kromstraat.