Gaan we naar een lockdown?

Foto: Gerd Altmann via Pixabay

Alle 355 burgemeesters zijn bezig met de voorbereidingen van een scenario waarin een lockdown ingaat. Dat zei Liesbeth Spies, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters vrijdagmiddag in radioprogramma De Nieuws BV.

Mogelijk ingrijpender maatregelen nodig

Het aantal doden en positief geteste mensen stijgt nog dagelijks. Volgens Spies zijn ingrijpender maatregelen nodig ’als de capaciteit van de zorg nog intensiever benut moet gaan worden’. Eén van de scenario’s is volgens de voorzitter het nog verder stilleggen van het openbare leven. Spies: “Er wordt achter de schermen door heel veel mensen heel hard gewerkt en nagedacht om allerlei als/dan-situaties in beeld te brengen, waarvan we natuurlijk hopen dat die allemaal niet nodig hoeven te zijn.” Spies hoopt dat Nederlanders adviezen en regels blijven naleven. “Want de kans is groot dat we het met elkaar echt nog een tijd moeten volhouden.”

Te dicht bij elkaar

Nog steeds komen er teveel mensen te dicht bij elkaar. Tuincentra en bouwmarkten, je kan er over de hoofden lopen. Speeltuinen zitten vol met moeders en kinderen. DIT KAN NU EVEN NIET MEER! Je speelt met de gezondheid en het leven van andere mensen, ook met die van de zorgverleners waar je afgelopen week voor stond te applaudisseren.

Laten we samen de voorgeschreven afstand houden en elkaar er over aanspreken. Dit moet stoppen!

Geruchten over lockdown

Zolang het niet verplicht is, negeren veel mensen het advies om binnen te blijven. Er gaan momenteel geruchten dat de overheid vanavond besluit dat Nederland om middernacht op slot gaat. Dat betekent binnen blijven en niet zonder geldige reden de straat op. Wie toch naar buiten gaat, moet kunnen aantonen waarom men buiten is. Bijvoorbeeld omdat men een essentieel beroep uitoefent, boodschappen moet doen of de hond uitlaten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen