Pas op: oplichters doen zich voor als de Belastingdienst

Foto: Moritz Bechert via Pixabay

Oplichters benaderen bedrijven telefonisch, per e-mail of sms. Ze doen zich daarbij voor als de Belastingdienst. Reageer hier niet op!

De afgelopen maanden zijn vooral bedrijven in de agrarische sector door oplichters benaderd. De ondernemer krijgt te horen dat er nog omzetbelasting verschuldigd is en bovendien een boete. Ook wordt er gezegd dat ze een deurwaarder hebben ingeschakeld. Als de bedragen direct worden overgemaakt, beloven de bedriegers dat de boete weer wordt teruggestort. In werkelijkheid gaat het geld naar een zogenoemde geldezel. Dat is iemand die zijn rekening tegen betaling beschikbaar stelt voor criminele activiteiten.

Overeenkomsten in werkwijze

De politie benadrukt dat de Belastingdienst nooit telefonisch, per e-mail of sms vraagt om geld over te maken. Het valt de politie op dat er overeenkomsten zijn in de werkwijze van de criminelen in de verschillende zaken. Zo blijkt dat de beller veel correcte informatie heeft over het slachtoffer. De beller legt steeds op rustige wijze uit waarom hij belt en wat de eventuele gevolgen zijn als het slachtoffer niet betaalt. Omdat de oplichters zo geraffineerd tewerk gaan, blijft de politie waarschuwen. Ook kinderen en (klein)kinderen kunnen dit onder de aandacht brengen van hun (groot)ouders.

Als u dit soort telefoontjes krijgt, moet u meteen ophangen dan wel niet betalen, adviseert de politie. Ook wordt geadviseerd om hiervan een melding te doen.

Meer informatie is te vinden op de site van de Belastingdienst en de politie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen