Folie om een eikenboom is geen goed idee

Foto: Veldhoven.nieuws

We zien het steeds vaker. Eikenbomen omhult met plastic om de processierups te bestrijden. Het werkt niet, en soms zelfs averechts!

Het heeft geen zin om plastic folie om de stam van een eikenboom te doen om te eikenprocessierups te bestrijden.

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups roept mensen die dit gedaan hebben op om de folie te verwijderen. Als er ook nog gebruik is gemaakt van plakstrips, is er zelfs een overtreding begaan, stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Plakstrips en zelfgemaakte lijmvallen mogen zowel binnen als buiten niet gebruikt worden. Daarmee worden ook natuurlijke vijanden van de processierups gedood. De rupsen zelf raken gestrest van het plastic en schieten vervolgens hun jeuk veroorzakende brandhaartjes af. Inmiddels zijn her en der ook al nestjes van eikenprocessierupsen onder of bij het plastic gesignaleerd.

Brandharen

Momenteel beginnen de eikenprocessierupsen brandharen te krijgen. De grootste overlast wordt volgende maand verwacht. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups verwacht wel dat de overlast minder zal zijn dan vorig jaar. De reden daarvoor is dat gemeenten en provincie meer aan preventieve bestrijding hebben gedaan dan in andere jaren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen