Dit weekend organiseren natuurorganisaties de Voorjaars Vleermuistelling

Foto: Jose Miguel Guardeno via Pixabay

LANDELIJK – Om erachter te komen hoeveel vleermuizen er in Nederland rondvliegen en waar ze voorkomen, wordt dit weekeinde een vleermuistelling gehouden.

In veel Nederlandse tuinen zijn regelmatig vliegende vleermuizen te zien. Dat kan je zelf ontdekken op 23 en 24 mei tijdens de tweede Nationale Voorjaars Vleermuistuintelling.

Tijdens dit weekend roept de Zoogdiervereniging iedereen op om waarnemingen van vleermuizen in de tuin door te geven. Met dit weekend wil de Zoogdiervereniging de aanwezigheid van vleermuizen in tuinen en de bebouwde omgeving onder de aandacht brengen en daarover zoveel mogelijk gegevens verzamelen.  Waar zien deelnemers aan de tuintelling vleermuizen in hun tuin vliegen en welke soorten kunnen dat zijn? En waar zien deelnemers helemaal geen vleermuizen? Met genoeg tellingen kan de vereniging bijvoorbeeld een indicatie krijgen of er een verschil is in tuinen in stadskernen, buitenwijken en dorpen

Achttien soorten vleermuizen in Nederland

Op deze zoekkaart van de vereniging staan de soorten die het meest voorkomen in de bebouwde kom. In ons land komen achttien soorten voor. Die maken zich nuttig door het eten van muggen of de motten van de eikenprocessierups en voor de tuinbouw schadelijke insecten. Daarom zijn vleermuizen belangrijk voor de biodiversiteit. In een gebied waar veel vleermuizen vliegen, is het met de natuur goed gesteld, aldus de natuurorganisaties.

Vleermuizen en corona

Het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) is niet gevonden in vleermuizen in Nederland, ondanks dat in de afgelopen jaren vleermuizen in Nederland uitgebreid op virussen zijn onderzocht. Op basis van genetisch onderzoek lijkt het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) het meeste op coronavirussen die gevonden zijn in een Aziatische soort hoefijzerneusvleermuis (Rhinolophus affinis). Deze vleermuissoort komt wijd verspreid voor in Zuid- en Zuidoost-Azië, maar niet in Europa. Vleermuizen uit Zuid- en Zuidoost Azië staan ook niet in contact met populaties vleermuizen in Europa.

Rond 21.35 uur in de tuin

Vleermuizen wonen in spouwen, onder dakpannen, op zolders en in holle bomen. De dieren zijn bijna alleen in de schemering te zien. Wie op 23 of 24 mei mee wil tellen kan het beste rond 21.35 uur in de tuin gaan zitten op een plekje waar de hemel te zien is, maar ook wat bomen of struiken. Waarnemingen kunnen naar de site tuintelling.nl.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen