Elke dag zet museum ’t Oude Slot een object in de schijnwerper. Vandaag het spoorkorfje.

Foto: Museum 't Oude Slot

Elke dag zet museum ’t Oude Slot een object in de schijnwerper. Vandaag het spoorkorfje.

Nu het culturele leven nagenoeg stilligt, ontstaan creatieve initiatieven. Nu museum ’t Oude Slot de deuren voor publiek gesloten moet houden, doet zij toch iets om belangstellenden te laten genieten van museale objecten. Het museum is een countdown-actie gestart waarbij elke dag een object wordt getoond met een uitleg van cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers. Er wordt afgeteld naar 3 juni, de eerste openingsdag van het museum na 1 juni.

Kunstig gevlochten mandjes

Schoenen en tassen, daar kun je onverantwoord veel geld aan uitgeven. Het grappige is dat dit met tasjes al heel lang het geval is. Het is een kleding-accessoire dat ook bij onze voorouders niet alleen geliefd, maar ook sterk aan mode onderhevig was. Want we denken al te snel dat hippe modegrillen alleen iets van onze moderne tijd zijn. Ook vroeger had je hypes, en daartoe behoorden deze in verschillende kleuren kunstig gevlochten mandjes. Ze werden populair toen het reizen per trein in zwang kwam, zo rond 1870. Vandaar de naam ‘spoorkorfje’ of ‘perronmandje’. Tja, en wat er in die damestassen nu allemaal wel niet zat… dat blijft, zoals het hoort, natuurlijk een goed bewaard vrouwengeheim.

Wie had vroeger thuis ook zo’n object en kan er meer over vertellen?

Verhalen over soortgelijke voorwerpen van Veldhovense bodem zijn welkom. De medewerkers van het museum roepen mensen op hun verhalen te delen via Instagram en Facebook. Achter de schermen werkt het museum intussen door aan de tentoonstellingen die op de planning stonden. Ze worden ingericht met inachtneming van alle maatregelen van het RIVM en gaan open zodra dat is toegestaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen