5 jaar Zorgboerderij d’n Oerse Have. Huiselijk en warm.

Foto: Oerse Have

Carla ten Have startte 5 jaar geleden met haar zorgboerderij d’n Oerse Have. Dinsdag was het eerste lustrum een feit.

“De tijd is letterlijk voorbij gevlogen”, zegt Carla. Zij en haar cliënten hebben dan ook zeker niet stil gezeten. “We hebben veel verbouwd, gebouwd, producten gemaakt, ontwikkeld, gelachen en gehuild maar vooral ook genoten. En dat blijven we zeker ook doen! We hebben geen tijd en vooral geen zin om stil te zitten. Een feestje zit er voor nú helaas niet in, maar wat in het vat zit verzuurd niet.”

Iedereen op eigen tempo

Van jongs af aan wist de boerendochter het eigenlijk al: later wil ik boer worden. Maar ze studeerde af als activiteitenbegeleider en vond daarin een baan. “De wens om iets op een boerderij te doen, is altijd gebleven.” Toen in 2015 de transitie van de WMO van het Rijk naar de gemeente gestalte kreeg, pakte de Oerlese haar kans. In mei 2015 startte ze de zorgboerderij gedurende 2 dagen per week. “Mijn baan als activiteitenbegeleider in Eindhoven heb ik nog zo’n 3 jaar parttime aangehouden.” De naam d’n Oerse Have is een samentrekking van het dorp en haar achternaam. In 2016 breidt ze uit naar 3 dagen en sinds vorig jaar ontvangt ze 4 dagen cliënten op haar zorgboerderij. De 7 cliënten van toen zijn er op de dag van vandaag 26 die één of meer dagen op d’n Oerse Have vertoeven. Het zijn mensen die niet meer meekunnen in het normale arbeidsproces. “Het gaat om bijvoorbeeld mensen met niet-aangeboren hersenletsel of een psychische problematiek. Ze kunnen nog heel veel, maar wel op hun eigen tempo. En dat kan hier.”

Huiselijk en warm

De cliënten komen voornamelijk uit Veldhoven en Eindhoven. Een deel komt met eigen vervoer of per taxi, een ander deel wordt door Ten Have opgehaald en weer thuisgebracht. “Ze vinden het allemaal leuk hier. Het huiselijke en warme spreekt hen aan. Zo lunchen we hier gewoon samen in de huiskamer.”

Vogelhuisjes

Sinds eind 2018 beschikt de zorgboerderij over een nieuwe houtwerkplaats. Sommige cliënten droegen een steentje bij aan de bouw en de inrichting ervan. Ze maakten onder meer in opdracht van de gemeente vogelhuisjes die nu gebruikt worden voor de bestrijding van de processierups. Ook maken de cliënten houten serveerplanken, tafels, kastjes en banken. Anderen maken de stallen schoon van het paardenpension of maken onder begeleiding van een vrijwilliger een ritje met het paard. In het seizoen kan er gewerkt worden in de tuin.

De zorgboerderij heeft nog ruimte voor meer cliënten. De financiering wordt geregeld vanuit de gemeente in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de Wet Langdurige Zorg of via het Persoonsgebonden Budget. Meer informatie: www.oersehave.nl.

De zorgboerderij wil iedereen hartelijk bedanken voor de fijne en vooral gezellige samenwerking en hoopt dat ze nog veel voor elkaar kunnen en mogen betekenen!

paarden

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen